"Безкраен коктейл" на София Грънчарова в галерия Васка Емануилова, София

31.10.2019
Снимка 1

Галерия Васка Емануилова представя

София Грънчарова

Безкраен коктейл

7 ноември 2019 – 6 декември 2019

Откриване: 7 ноември 2019 (четвъртък), 18.00 ч.


 

"Безкраен коктейл"

В новата си изложба „Безкраен коктейл” София Грънчарова работи с образи, идващи от модата, рекламата и визуалната среда на съвременността. Чрез тях художничката изследва и тенденциите в днешната култура в много по-широк план, като добавя интелектуална подплата на представата за красота. Предлага не просто естетика, но умна естетика.

Заглавието „Безкраен коктейл” препраща едновременно към множество теми и може да бъде ориентир за публиката, която се интересува от разликата между концептуален дизайн и съвременно изкуство, работещо с предмети и материали от ежедневния живот.

Използвайки изображения, обекти и намеси в пространството на галерията чрез дигитална добавена реалност, София Грънчарова продължава да развива теми, заложени вече в няколко силни нейни участия в общи изложби през последните години. Художественият й почерк се свързва с деликатна образност, усет към работата с пространството, както и находчиви визуални и смислови връзки. Тя има специално отношение към книги и дрехи и често работи с тях като художествена форма или материал. Понякога работите й могат да бъдат докосвани или буквално да бъдат обличани, което разкрива много за потенциалното съдържание не само на образите, но и на повърхностите и материалите.

Думи на автора за изложбата

Винаги съм намирала изображенията от модната среда за изключително привличащи, пред тях се чувствам като сврака пред парче злато. Те дълго време са ме вдъхновявали за това коя искам да бъда и как искам да се чувствам в света, а и вероятно още го правят. Несъмнено модата дава физическа изява на много поведения, настроения и политики, което е любопитно за наблюдение. Интересно обаче е също как тези вездесъщи системи и установени структури на функциониране могат да бъдат счупвани, завъртани, неглижирани и, съответно, надскочени и надградени.

Ако надскочим обикновения комерсиален интерес в тази среда, бихме могли да открием едно поле на свобода, криеща се зад повърхността на суетата и “несериозното”.

Особен фокус в моята работа пада върху присъствието на човешката фигура и съставките, които скрепяват нейната цялост. Тялото е празен съд, в който се преливат пластове от органични и синтетични материи, разнородни и абсурдни комбинации на обекти и внушения, елементи от най-различен произход. Образите в медийните пространства играят роля на наръчници по създаване на собствена идентичност. Те са каталози с възможности, предлагащи безкрайни комбинации от дрехи, аксесоари, настроения, култури. Грешни съчетания няма, абсурдното е луксозен бонус, различното и чуждото биват абсорбирани и приобщени.

Тялото става едно неутрално, топло и дишащо поле за експерименти. Някакси  съществуващо в парадокса, че колкото повече се вписваш в масовите тенденции, толкова повече се отличаваш.

Усещането за фрагментарност в тялото и в съзнанието е постоянно движено от импулси на безпокойство и вълнение, преливащо от дигитални мечти, светещи гирлянди, временни спирки и всичко това, задържано в едно хибридно цяло от човешка кожа. - София Грънчарова
 

За София Грънчарова 

София Грънчарова (р.1994) завършва ESAM – Ecole supérieure d'arts & médias, Каан, Франция, през 2016 г. През есента на 2019 започва магистърска степен по визуални изкуства в Luca School of Arts в Брюксел, Белгия. Първата й самостоятелна изложба е „Лоши връзки”, галерия „2.0”, София (2018). Участвала е в изложбите „Близки срещи, School4artists”, ИСИ-София (2017); „Арт Старт – Млади художници, които да следим през 2018”, галерия „Кредо Бонум” (2018); Изложба на номинираните за наградата за съвременно изкуство БАЗА (2018); „Промени ме&променям те”, Гьоте институт София (2018); „Kodex (10)“, Гьоте-институт, София (2019); „Open Art Files: Записки и бележки под линия“, Пловдив (2019). През 2018 курира изложбата “Space for Sparkling Water” в хотелска стая в хотел “Дитер”, София, заедно с художника Жордан Дериен.

 За повече информация: 
Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) / бул. “ЯнкоСакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75  /www.veg.sghg.bg

 

Информация: Петър Димов, Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.