Юбилейни дни на японската култура: "Полъх от Изток" събира 26 съвременни художници от Япония в галерия Резонанс, Пловдив

31.10.2019
Снимка 1

Галерия Резонанс и АМАТЕРАС Фондация

с подкрепата на Посолството на Япония в България

представят

"Полъх от Изток" 

05 ноември 2019 - 27 ноември 2019

Откриване: 5 ноември 2019, вторник, от 18.00 часа

 

Изложбата

„ПОЛЪХ ОТ ИЗТОК“ е експозиция, представяща съвременно японско изкуство от различни райони на Япония в многообразни стилове и техники. В Пловдив за първи път ще се покаже толкова мащабна японска колекция в рамките на юбилейните японски културни дни. 26 съвременни автори представят стиловото разнообразие в японските визуални изкуства. Доминиращи са произведенията с минималистична визия, лаконичност и чистата, характерни за Япония. Тази тенденция и чувствителност идват от Дзен Будизма, съчетан с преклонението на японеца към природата. Съзерцанието и символизма са заложени в усещането за тишина и въздух в повечето от произведенията. Има и творби, повлияни от съвременната урбанизация и нахлуващи технологии, които са контрапункт на доминиращите естетизирани произведения.

Организаторите

в лицето на АМАТЕРАС фондация и организация NEXUS имат амбицията тази колекция от произведения да представи един непоказван формат изложба на българската публика в годината на трите големи годишнини между двете държави.

Резонанс е най-голямата частна галерия в Пловдив, която специално покани организаторите да представят японско съвременно изкуство в галерийното си пространство в титулната година, когато Пловдив е и културна столица на Европа.

Изложбата цели да покаже произведения от японски артисти, непоказвани в Пловдив и само някои от тях са били представяни в България. През годините галерия Резонанс е иницирала проекти, в които са участвали  много чуждестранни автори, но сега за първи път ще покаже гостуваща японска изложба с такова разнообразие в стилистиката. Ключови произведения са в течението Минимал арт, характерно за съвременното изкуство, в което артистите представят характерната японска естетика, притежаваща фино чувство за баланс.

Уъркшоп

Проектът предвижда да присъстват автори, които да направят демонстрации и уъркшопи като съпътстващи събития към изложбата в деня на откриването й. Пловдив е известен с артистичния си живот и събитието ще намери много нова публика и почитатели от различни бизнес и културни кръгове, професионалисти, любители и широка публика.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.