Творческият тандем Пенка Никова/Илия Желев отново с изложба скулптура и живопис в галерия Аспект, Пловдив

01.11.2019
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Пенка  Никова и Илия Желев

изложба скулптура и живопис

5 ноември – 26 ноември 2019

Откриване: 5 ноември 2019 от 18.00 часа

 

В началото на ноември в  галерия Аспект ще видим един вече традиционен тандем – живописеца Илия Желев и скулпторката Пенка Никова - двама творци, които са неразривно свързани с родния Пловдив и нямат нужда от специално представяне пред пловдивската публика. През последните години те неколкократно се изявяват в съвместни изложби и резултатът винаги е отличен, тъй като картините на Илия и пластиките на Пенка си подхождат и допълват взаимно.

В настоящата изложба и двамата залагат на изцяло нови творби, създадени през последните месеци специално за изложбата в Аспект. Пенка Никова представя осем фигури, които не са обединени от определена тема или цикъл, но са характерни за стилистиката, която тя разработва – елегантни и загадъчни женски фигури, персонажи, представени през призмата на една мека и незлоблива гротеска; от всички пластики на Пенка Никова лъха ведро настроение, зареждащо зрителя с положителни емоции. В  „Приказка” усещането е за загадъчност и тайнственост, плащът обгръща въображаема женска фигура, която на практика липсва, докато в „Сезони” жената е напълно конкретна, сгушена в разветия от мразовит вятър шал. Дебеличък ангел се опитва да лети, повдигайки се на пръсти, а Философът размишлява над дилемата за първично и вторично, държейки в ръка златно яйце. Във всяка от пластиките на Пенка има идея, виц и закачка, които скулпторката поднася фино и елегантно, с леко намигване към публиката.

Картините на Илия в експозицията представят трите направления, в които той работи напоследък. Класическите му живописни платна и колажите са познати на зрителите от предишните му изложби, докато третия тип картини за пръв път ще покаже пред родната си публика в Аспект. Те са вариация на колажните му работи, обработени на финала със специфична техника и материал, постигащ ефект на стъклопис и триизмерност. Докато живописните му творби препращат към българското народно творчество и детския поглед към света, то колажните му платна изкарват на преден план неговата космополитна, модерна страна. От силуетите на Ню Йорк, през портретите на знаменити актьори, джаз музиканти и световни учени, до типично колажни работи, съчетаващи в себе си много аспекти на разноликата ни съвременност. Решението на автора да смеси в тази изложба толкова разнородни картини също е своего рода експеримент и предизвикателство към зрителя.

Откриването на изложбата в галерия Аспект е на 5 ноември, вторник, в 18.00 часа, а пловдивчани могат да се насладят на творбите на Пенка Никова и Илия Желев до 26 ноември.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.