Програма "Памет": Маша Живкова Узунова (1903-1986) - съпруга, модел и художник в ХГ "Дечко Узунов"

19.11.2019
Снимка 1

ХГ Дечко Узунов представя

Програма "Памет"

Маша Живкова Узунова (1903-1986)

Съпруга, модел и художник

Ноември 2019 – февруари 2020

Откриване: 20 ноември 2019 от 18.00 часа

Куратори: Аделина Филева, Рамона Димова

 

През 2019 г. се навършват 120 години от рождението на Дечко Узунов. По този случай представяме една от важните личности в живота на твореца – Маша Живкова-Узунова: съпруга, модел и художник. В изложбата са показани нейни произведения, създадени в периода между 1920 и 1943 г., творби от Дечко Узунов, свързани с нейния образ, както и документални снимки, запазили спомена от съвместният им живот.

В началото на 20-те години на ХХ в., Художествената академия е мястото, където две житейски съдби се пресичат. Родената на 28 октомври 1903 г. Маша Владимирова Живкова е сред от онези представителки на нежния пол, които смело се отправят в търсене на своето място в изкуството. Стремежът й към него й дава възможност да се запознае с Дечко Узунов. Срещата се оказва важна и за двамата. За Узунов общуването им оставя толкова трайни следи в съзнанието му, че още тогава създава своето произведение „Портрет на Маша”. През 1923 г. Маша Живкова заминава за Германия, където вече е Дечко Узунов. Двамата художници са на специализация в Мюнхенската художествена академия. Времето прекарано там заедно е специално. Темата за изкуството се оказва и път към тяхното опознаване и в личен план. Зад граница те ще създадат приятелски отношения, които ще останат за цял живот с театрали, писатели, архитекти и пр. Една малка част от хората, с които общуват там са: Олга Кирчева, Светослава Славейкова, Чавдар и Фани Мутафови, Николай Лилиев, Елисавета Багряна и др. Установили се отново в България, те сключват брак. Следващите две десетилетия за тях са изпълнени с множество предизвикателствата, но и с възможност да оставят следа в историята на българското изкуство. Пресата е изпълнена с коментари върху тяхното творчество, което критиката проследява през самостоятелните им изяви и Общите художествени изложби, в които вземат участие. За Маша Живкова-Узунова, те са допълнени и от впечатления върху произведеният, които тя представя заедно със Секцията на жените художнички към Дружеството на жените с висше образование. До средата на 40-те години на ХХ в. Дечко и Маша Узунови се превръщат в една от най-емблематичните художествени двойки в Третата българска държава.

Творбите са събрани от художествените галерии в Бургас, Казанлък, Пловдив, Сливен, СГХГ и частни лица. Документалните снимки са извадени от ЦДА и фотоархива към Научен архив на ХГ „Дечко Узунов”.

 

На изображенията:

1.
Маша Живкова-Узунова (1903–1986)
Портрет на Мария Вълчанова, 1933
маслени бои върху платно, 92,5 х 65,5 см
Частно притежание – Пеньо Вълчанов
 
2.
Дечко Узунов (1899–1986)
Портрет на Маша, 20-те години на ХХ в.
маслени бои върху фазер, 43 х 41 см
Частно притежание – Пеньо Вълчанов
 
3.
Маша Живкова–Узунова (1903–1986)
Глава на момиче, 40-те години на ХХ в.
маслени бои на платно върху картон, 45,5 х 37,5 см
Софийска градска художествена галерия
 
4.
Маша Живкова-Узунова (1903–1986)
Портрет на Зорка Йорданова, 20-те години на ХХ в.
маслени бои на платно, 55 х 47 см
Софийска градска художествена галерия
 
 
 

Информация: Петър Димов,  Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.