"11 години арт галерия Ларго. Единадесет откровения за светлината": 11 български художници отбелязват празника на галерията

26.11.2019
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

"11 години арт галерия Ларго.

Единадесет откровения за светлината"

Сборна изложба живопис и скулптура

на 11 български художници

27 ноември 2019– 17 януари 2020

Откриване: 27 ноември 2019 от 18.30 часа 

 

Арт галерия Ларго с радост ви кани на откриване на сборна изложба "11 години арт галерия Ларго. Единадесет откровения за светлината" на единадесетот най-утвърдените съвременни български художници. В изложбата са включени живописни творби на Васил Стоев, Владимир Пенев, Долорес Дилова, Ели Станчева, Здравка Василева, Здравко Палазов, Николай Янакиев, Петьо Маринов, Стилияна Узунова, Татяна Харизанова, а карловецът Димитър Рашков участва с живопис и скулптура.

Светлината играе ключова роля за творческото изразяване на всеки художник. Интерпретацията на светлината ни дава възможност да се насладим на различни творби, на различни подходи в работата, често на различна гледна точка към един и същ  обект. За нас, зрителите, е истинска наслада да виждаме и откриваме заобикалящия ни свят по различен начин, само защото художникът се е заиграл по своя си начин със светлината. Още преди вековесветлината е била определяща в творчеството на художниците. Дори и неизкушените от изкуството знаят какви творчески висоти постигат Рембранд или Караваджо именно използвайки светлината като мощно средство в своите картини и достигайки благодарение на умелото боравене с нея неподозирани висоти. Няколко века по-късно импресионистите в своите творби ще издигнат светлината в култ. И до ден днешен остава неподражаем начинът, по който Моне изгражда своите шедьоври само чрез трептенето на светлината.

Така и в настоящата изложба единадесет изключителни български художници създават своите творби, умело използвайки този мощен инструмент – светлината. Ако при Владимир Пенев ще видим светлината да пробива като мощен лъч небето и да облива цялата творба, то при младата Татяна Харизанова светлината присъства разсеяна и загатната, само за да подчертае тъмнината. При Здравка Василева светлината е изобразена в точен, разполовяващ картината контраст с тъмнината или пък идваща от вън и влитаща в интимния уютен свят на човека. За Николай Янакиев светлината е този инструмент, който дава живот на цветовете в картините му и ги кара да пулсират със свой ритъм. А в картините на Долорес Диловалюбимата Каварна и околностите й са нарисувани така, че самите те излъчват светлина, сакаш очите на художничката и сърцето й са заредили обичаните места със сияние и мекота. За карловеца Димитър Рашков светлината е като едно пътуване, едно сливане с природата, претворено с пастелна мекота в пейзажите му. Талантливата Стилияна Узунова провокира публиката с творби, в които светлината идва от едни нови, непознати за нас светове, скрити сякаш в непознати, паралелни вселени. А в картините на Васил Стоевсветлината е структурирана по неподражаем начин в тъканта на пейзажите, оформяйки композициите му и невероятната им дълбочина и сила. Пловдивчанката Ели Станчева с особено майсторство и деликатна чувствителност интерпретира чрез светлината в картините си едни и същи места и обекти, създавайки у нас чувството за развитие на събитията, което сякаш се случва пред очите ни. А смолянския живописец Здравко Палазов и варненецът Петьо Маринов откриват пред нас своите трактовки на светлината чрез въвличането й в човешката същност. Така в картината на Здравко Палазов „Светлина“ като че ли е събрана и цялата философия на изложбата. Светлината е тази, която вдъхновява художниците, но тази светлина е най-видима, най-смислена, най-всепроникваща, когато е осмислена от човешкото присъствие. Човекът, истинният, търсещият, смиреният, но и гордият, той е носителят на светлината. И неслучайно във всеки от преобладаващите в изложбата пейзажи, дори и да не е пряко изобразено, навсякъде се усеща човешкото присъствие. Защото той, Човекът, е носител на най-ценната светлина – Светлината на духа.

Единадесет творци от различни поколения, с различен стил и художествени похвати, обединени от една тема – Единадесет откровения за светлината. Една изложба, която си заслужава да се види. Очакваме ви на откриването на 27-ми ноември 2019 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 17 януари 2020 година. Повече за събитието и снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

За художниците

Васил Стоев е роден в гр. Пловдив през 1950 г. Завършва Националната Художествена Академия през 1979 г. при проф. Ал. Поплилов. Има над 40 самостоятелни изложби и участия в сборни изложби в редица престижни български и европейски галерии, музеи и арт изложения, някои от които: „Muse'е del'Athenee“ Женева, Швейцария; „The Museum of Modern Art“ Папендрехт, Холандия; Галерия „BernardFelli“ и Галерия „Celine“, Париж, Франция; Галерия „CornerstoneGalleries“ Калифорния, САЩ, галерии в Австрия, Турция, Малта, Италия, Белгия, Великобритания, Дания, Япония и др. Васил Стоев е носител на престижни награди: I-ва награда на СБХ, категория Плакат; Награда за участие, първа степен в Международно Биенале на изкуствата, Малта; IНаграда на град Пловдив за живопис. Негови творби присъстват в музеи и публични колекции на Музей Mimara, Загреб, Хърватска; Национален музей за изящно изкуство, София, България; ГХГ в София, Пловдив и Бургас; Национален Художествен музей Валета, Малта; Фондация TempreArt, Малта; Асоциация на художниците и писателите Nidd'Aigle, Белгия; Музей за съвременно изкуство, Малта; Музей Tempra, Малта; Музей за съвременно изкуство – Sammlung Hadwiger. Негови творби са появяват на аукционите на Сотбис в Лондон, Англия и Виена, Австрия.

Владимир Пенев е роден през 1956 г. в Димитровград. През 1981 г. завършва живопис в класа на проф. Светлин Русев в Националната художествена академия в София. От същата година е член на СБХ.Работи в различни жанрове – фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Негово дело са и няколко стенописа. С творбите си Пенев участва в редица общи художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство по света: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. Има над 30 самостоятелни изложби в България и в страни като Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция. Взема участие и в международни пленери и симпозиуми. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, художествените галерии в страната, както и частни колекции в чужбина. Живее и работи в София.

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Дъщеря е на художника Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Още на седем-годишна възраст тя става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия, с председател на журито Хенри Мур. Долорес Дилова завършва НХА – София, специалност “Живопис” при проф. Иван Кирков. Участва в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Има над 20 самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Пловдив, в Париж- Франция, Канзас сити- САЩ, Аоста- Италия, Драма- Гърция, Берлин-Германия, Амстердам- Холандия, Лондон- Великобритания, Москва- Русия, Хангджоу- Китай и др. Долорес Дилова е носител на множество призове: 1-ва награда в конкурса “Млад живописец”, 1987; Награда в “Човекът и морето”, 1988; Голямата награда на СБХ в Биенале на малката форма, 2008, Голямата награда за живопис на Биенале “Приятели на морето”, Бургас 2014 и др.Нейни творби притежават НХГ, ГХГ в страната, както и частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Швейцария и др.От 1993 г. е създател и преподавател в Частната академия по изобразително изкуство “Жул Паскин”. От 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация „Поддържане на изкуството в България. Живее и работи в София.

Димитър Рашков е роден на 30 ноември 1954 година в гр. Карлово. През 1981 г. завършва Националната академия за изящни изкуства в София със специалност „Скулптура“ в класа на проф. Димитър Даскалов. Член на СБХ от 1981 г. В периода 1981 – 1985 г. е преподавател в Художествената гимназия в Казанлък. В периода 1986 - 1992 г. работи като главен художник в Община Карлово и уредник в Градската Художествена Галерия, а в периода 1997 – 2004 г. е неин директор. Работи в областта на живописта и скулптурата. Рашков има над 60 самостоятелни изложби и множество участия в сборни изложби, пленери и биеналета в България и чужбина. Димитър Рашков е носител на множество награди за творчеството си, някои от които: Награда „Гаскар“ в XVI биенале на Хумора и сатирата, Габрово, 2003; Награда за многогодишен принос в изобразителното изкуство, Пловдив, 2006; Голямата награда за постижения в изобразителното изкуство на Община Враца, 2006;Награда за рисунка на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе, 2007; Награда на Община Бургас за творчески постижения, 2008; Награда за скулптура от VIII Биенале за малки скулптурни форми, 2016 и др. Димитър Рашков е дарил множество свои творби на обществени институции и фондове и за различни благотворителни каузи. Негови творби присъстват в НХГ, както и в колекциите на ГХГ в страната и в частни колекции в България и чужбина. Живее и работи в Карлово.

Ели Станчева е родена на 17 март 1956 година в Пловдив. През 1981 год. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Живопис“ в класа на проф. Светлин Русев. От 1982 г. е член на СБХ и на Дружеството на пловдивските художници. Има 23 самостоятелни изложби. От 1982 г. до днес е участвала в над 40 сборни представителни изложби в страната и чужбина. Ели Станчева е лауреат на различни призове: Награда в раздел „Живопис” на Дружество на пловдивските художници, 2012;  Награда „Мечът Ромфея”, галерия „Ромфея”, 2014; Награда „Пловдив” в раздел „Изобразително изкуство”, 2015; Награда „Златен век” – печат на Симеон Велики, Министерство на културата, 2016. Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, много галерии в страната, на частни колекции в България, Холандия, Франция, Гърция, Англия, Германия. Живее и работи в Пловдив.

Здравка Василева е родена на 30 септември 1977 в гр. Пловдив. През 2003 година завършва НХА, гр. София със специалност „Живопис“. От 2004-та година е редовен асистент в Катедра Живопис в НХА. Понастоящем е доцент по живопис и ръководител на катедра Живопис в Национална Художествена Академия, София. Здравка има няколко самостоятелни изложби, по-важни от които в Галерия „Аспект“, Пловдив (2008, 2011), галерия Au Virage, Швейцария (2017), Галерия „Неси“, Бургас (2018), Галерия „Лабиринт“ (2018). Художничката има множество участия в сборни изложби в България и в чужбина, някои по- важни от които: „2 Монолога“- съвместно с Георги Щърбев, галерия „Аспект“, Пловдив (2007), “Femininiti“ - кураторски проект в галерия Au Virage, Швейцария (2008), „Точки на пресичане. Художници рисуват художници“ в СГХГ, София (2010), „Идентичност между символика и цветове“ – пътуващ съвместен проект между Академия Брера- Милано и НХА (2018), Българо-китайска изложба на преподаватели в Пекин (2018) и др. През 2018 Здравка получава Номинация за живопис в Биеналето “Приятели на морето“ в Бургас. Живее и работи в София.

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в Смолян. Завършва художествена гимназия в Казанлък (1978) и специалност „Живопис” при проф. Добри Добрев във ВИИИ "Николай Павлович" (1984). Специализира в Русия, Италия, Франция. Участва в много национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света. Здравко Палазов работи в областта на живописта и рисунката, илюстрацията и художественото оформление. От 80-те години насам Здравко Палазов е реализирал над 100 самостоятелни изложби в редица български градове, както и в Германия, Швейцария, Чехия, САЩ, Испания и в още десетина други държави. Негови картини присъстват в редица чуждестранни колекции и в почти всички български градски художествени галерии. В периода 2006 - 2014 г. е директор на Художествена галерия - Смолян. Член е на СБХ. Живее и твори в родния си град Смолян.

Hиĸoлaй Янaĸиeв e poдeн нa 23 юни 1954 г. в Дyпницa. Зaвъpшвa Cpeднo xyдoжecтвeнo yчилищe зa изящни изĸycтвa в Coфия пpeз 1973 гoдинa. През 1981 гoдиназавършва Haциoнaлнaтa xyдoжecтвeнa aĸaдeмия cъc cпeциaлнocт „Живoпиc” в ĸлaca нa пpoф. Cвeтлин Pyceв. От същата година е член на СБХ. Имa нaд 95 caмocтoятeлни излoжби по целия cвят. Още на 38 години става член на Есенния салон в Париж. Носител е на множество отличия, сред които: Голяма награда от изложбата „Южна пролет“, Хасково, 1982;  Наградата в секция „Портрет“ на ОХИ, София, 1987; Специалната награда за живопис на Министерството на културата в 13-то Биенале на хумора и сатирата, Габрово, 1997 и др. Πoĸaзвaл e cвoи пpoизвeдeния в Hю Йopĸ, Baшингтoн, Бapceлoнa, Bиeнa, Πapиж, Pим, Бepлин, Kьoлн, Фpaнĸфypт, Зaлцбypг, Бpaтиcлaвa, Xeлзинĸи, Дaмacĸ, Paбaт и дp.Heгoви твopби пpитeжaвaт HХГ, CГXГ, Haциoнaлнa гaлepия зa изящни изĸycтвa, Лa Baлeтa, Малта, Гaлepия „Уфици”, Флopeнция, Италия; Koлeĸция нa ЮHECKO в Бypгeнлaнд, Aвcтpия, Koлeĸция „Лyдвиг” в Kьoлн, Гepмaния, Музей „Мимара“, Загреб, Хърватска и дp. Николай Янакиев е първият български художник, продал своя картина в световно известната аукционна къща Кристис. Живее и работи в София.

Петьо Маринов е роден през 1950 г. във Велико Търново. Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търновопрез 1976 г. със специалност „Декоративно-монументална живопис“. Петьо Маринов работи в областта на графиката и живописта. В средата на 70-те години той е един от основателите на ателиетата във „Фабрика Вулкан“, база на художниците във Варна, която се превръща в своеобразна „свободна територия на изкуството“, оказала дълбоко влияние в художествения живот на България. Живее и твори във Варна.

Стилияна Узунова е родена през 1978 година в град София. Завършила е НУИ „Илия Петров“, София със специалност „Живопис“. Има магистърска степен от Национална Художествена Академия, София със специалност „Книга, илюстрация и графичен дизайн“. Има 6 самостоятелни изложби в Галерия U P A R K, Пловдив (2012), Център за култура и информация на Република България в Македония, Скопие (2018), Галерия Нирвана, София (2019) и др. Нейни творби са представяни в над 20 сборни изложби, по- важни от които: Art Gallery Bath City, Англия (1995), Галерия Боев, Пазарджик (2010), Галерия Грита, София (2011, 2012, 2016), Галерия „Червеното пони“, Пловдив (2014), ХГ Илия Бешков, Плевен (2018), Галерия Астри, София (2018) и  др. Нейни творби са притежание на частни колекции в България, Англия, Германия, Швейцария, Белгия, Австралия, САЩ и др. Живее и работи в София.

Татяна Харизанова е родена на 12 ноември 1977 г. в София. Завършва средното си образoвание в Професионална гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов“ със специалности „графика“ и „текстил“. През целия този период чиракува при майстори бижутери.  Висшето си образование завършва през 2002 година, специалност Геология. Активно се занимава с бижутерия до 2007-ма год. След 2007-ма започва да работи основно в областта на живописта. Участва в редица общи експозиции и има четири самостоятелни изложби. Живее и работи в София.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.