Интервю с нощна...птица?

23.06.2019
Снимка 1

В рубриката "Герои"

второ издание:25.12.2013

Разговор на Стела Георгиева с Прилеп

 

Защо казват, че си странно същество?

Защото съм с тяло на мишле и с крила на птица. Очите ми са много малки и затова не виждам добре. Обаче с подвижните си уши долавям и най-тихия звук.

Спиш ли?

Закачам се някъде с главата надолу, а крилете ми обвиват моето коремче. Дремя цяла зима и се събуждам на пролет, когато се раздвижват насекомите. Дори понякога сме закрепени на грозд - аз и още мои сродници. Твърдя, че такава дружелюбност не съществува  при съвременните хора.

Кое е любимото ти меню?

Насекоми и сурово месо...

Виждала съм те около стопанства, когато спят добитъците, да не би...

О, не! Там се навъртам заради суровото месо от любимите ми буболечки, които винаги прехвърчат  наоколо.

Ти нощна птица ли си?

През деня до залез слънце спя в някой тъмен кът - стена, покрив или скала. След това се спускам да търся храна. Някога са ме считали за птица, но макар и да летя, аз съм животно, защото раждам малките и ги кърмя с мляко.

Мляко? Символ на зловеща птица, бродеща вечно в мрак  из пусти места и пещери? Какво ще кажеш в своя защита?

Това за злокобното същество са го измислили онези от Запад. Според западното символно значение падналите ангели са с крила на прилеп и също като мен се боят от светлината. Затова никога не липсвам при изображения на вещици, завист и т.н. Но маите ме считат за закрилник и ме наричат Соц. В Китай името ми е еднакво с това на щастието – Фу. В Африка ме смятат за умен, защото не се блъскам в нищо и летя безшумно. А в древността съм бил символ на бдителност. Така че...

И въпреки тези качества не си намерил положително отношение в народните поверия.

А  Батман - човекът-прилеп от комиксите? Той срещу кого се бори? Я сега ме остави да си подремна, че вече съмна, а ти иди да си преговориш урока на колко от комикс героите съм протип!

???!

(първа публикация в "Диаскоп"- 29.6.2013)