70 години дипломатически отношения между България и Китай: "Пътят на коприната - от традицията към съвременността"

27.11.2019
Снимка 1

Националната галерия

представя

Пътят на коприната:

от традицията към съвременността

28 ноември 2019 – 26 януари 2020

Откриване: 28 ноември 2019 от 18.00 часа

Двореца, Пл. "Княз Александър I"

 

Съвместна изложба на преподаватели от НХА в София и от Централната академия за изящни изкуства в Пекин по случай 70 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай.

В изложбата участват 40 български и 51 китайски преподаватели, чиято творческа индивидуалност се разгръща в разнообразието от стилове и теми и чрез богатия диапазон на изразни средства от класическата живопис и графика до дигиталния печат и смесените техники.

Проектът се провежда в рамките на сключените споразумения между Националната художествена академияв Софияи Централната академия за изящни изкуства в Пекин. През декември 2018 г. тя бе показана в Имперския музей на изкуството в Пекин и посрещната с голям интерес от китайската публика.

За откриването пристига делегация от петима преподаватели отЦентралната академия за изящни изкуства в Пекин (CAFA): проф. Лиу Пиндзин– вицепрезидент, проф. Юе Циеншан– партиен секретар на под-факултета по китайска живопис, проф. Чън Къ– ръководител на катедра „Скулптура“в под-факултета за изящни изкуства, проф. Лиу Шанин– заместник-директор на катедра „Маслена живопис“ в под-факултета за изящни изкуства, Юе Дзиецюн – директор на отдела за съвместни иновации.

На първия етаж в Двореца са разположени произведенията на българските автори.

На втория етаж в Двореца са разположени произведенията на китайските автори.

За допълнителна информация:

Диди Спасова, НХА -  0882515 114
 
Александра Янева, Национална галерия – 0887 291 262

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.