"Офицер и шпионин" на Роман Полански тръгва по екраните от 29 ноември 2019

28.11.2019
Снимка 1

Имаме удоволствието да ви уведомим, че великолепната историческа драма „Офицер и шпионин”, която откри тазгодишното издание на кино-литературния фестивал CineLibri, тръгва в разпространение от 29 ноември! По думите на критиката „Офицер и шпионин” е брилянтен урок по кинематография и създаване на исторически филм.

Режисьор на ОФИЦЕР И ШПИОНИН (Франция, Италия 2019), чието оригинално заглавие е J'accuse (Аз обвинявам) е Роман Полански, една от най-мощните фигури в съвременната кинематография. Достатъчно е да се споменат филми като „Бебето на Розмари”, „Китайски квартал”, „Отвращение”, „Тес”, „Горчива луна”, „Пианистът”. „Офицер и шпионин” е адаптация по едноименния бестселър на майстора на психологически бестселъри Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика!

В лентата блести звездата от „Артистът” Жан Дюжарден; участват също Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Амалрик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”), Мелвил Пупо и българинът Владимир Йорданов. За въздействието на филма допринасят отличната операторска работа на Павел Еделман и музиката на Александър Десплат.

„Офицер и шпионин” откри CineLibri 2019 веднага след официалната премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция.  Филмът е красиво заснет, честен и правдив, нещо повече - верен на историческата истина. Полански, който  остава едно от най-авторитетните имена в съвременното кино, независимо от скандалите, които съпровождат името му, е създал убедително и пунктуално до болка съчетание от историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг! Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който разделя Франция, предизвиква големия писател Емил Зола да напише прочутата статия в защита на Драйфус „Аз обвинявам” и привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, „Офицер и шпионин” разказва трезво една история, която звучи изумително актуално и днес - история за лов на вещици, тайни трибунали, доносници и разузнавателни агенции.

Всъщност именно чувствителността на Полански към „случая Драйфус” вдъхновява майстора на психологическия трилър Робърт Харис за написването на романа „Офицер и шпионин“ (2013), а по-късно и за сценария на филма. Харис и Полански работят заедно не за първи път – писателят е съавтор на сценария на „Писател в сянка“ (2010), успешна адаптация на романа му „Призракът“,  удостоена с над 30 отличия.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

Голямата награда на журито във Венеция, Награда FIPRESCI, Награда Green Drop Award, Sorriso Diverso Venezia Award, 4 номинации за Европейска филмова награда!

Трейлър: https://www.imdb.com/title/tt2398149/videoplayer/vi2593111833?ref_=tt_ov_vi

Линк към филма в IMDB: https://www.imdb.com/title/tt2398149/

 

Умоляваме журналистите, които желаят да присъстват на прожекцията в Casa Libri на 29 ноември от 18:30 ч., да потвърдят присъствие предварително на [email protected].

 

Информация: Изд. Колибри

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.