Силвия Чолева – поет и разказвач на декември в Столична библиотека

29.11.2019
Снимка 1

04 декември 2019, сряда, от 18.30 часа

Литературен клуб, Столична библиотека

Една от най-разностранните личности в съвременния литературен пейзаж у нас, член на Обществения съвет на Столична библиотека, ще гостува в Литературния клуб на 4.12.2019 г. (сряда) от 18:30 ч. Силвия Чолева ще бъде представена от своя колега поет и журналист Марин Бодаков, ще чете и ще отговаря на въпросите на Николай Бойков, както и на тези на своите читатели и почитатели. 

За Силвия Чолева

Силвия Чолева (1959, София) е поет, писател, издател и журналист. Първата ѝ книга "Старо огледало" излиза в самиздатското списание "Мост". Има публикувани шест стихосбирки:  "Детето на глухонемите", "Вход", "Внимателно", "Картички" и "Писма", „От небето до земята“, две книги с фрагменти – "Зими и лета" и "Отиване Връщане". Издала е романа „Зелено и златно“ (2010) и сборника с разкази „Гошко“ (2013). Автор е на три пиеси - "Ела, легни върху мен", "Името, твоето име" и "Авариен изход". Две от тях имат реализация като радиопиеси, а "Ела, легни върху мен" и на сцена. Съсценарист заедно със Светла Цоцоркова на късометражния филм „Майка ми“ с режисьор Светла Цоцоркова. Поезията й е превеждана на различни езици, участвала е във фестивали на поезията.

Носител на Националната награда за поезия „Иван Николов”, наградата „Хр. Г. Данов” - за представяне на българската литература, Почетен знак "Златен век", печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др.

Работи в БНР, програма „Христо Ботев”, където води предаване за култура. Води и рубрика в предаването „Библиотеката“ на БНТ.

Била е съредактор на списанието за българска литература „Сезон” заедно с Иван Теофилов и гл. редактор на „алтера” – списание за пол, език и култура, редактор в „Литературен вестник“. Водила е рубрика "Коктейл Молотов" във в. „Стършел“ и рубрики за книги в различни издания като „Егоист“, High Flight, „Една седмица в София“ и други. Преподавала е в СУ „Св. Климент Охридски“ и в НБУ.

През 2012 г. основава  заедно с Иглика Василева и Калоян Игнатовски Издателство за поезия ДА.

Омъжена, с две деца.

Фотография: Свобода Цекова

 

Информация: Петър Чухов

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.