Димитър Радев: "Актьорското майсторство е вид изразяване, както и писането"

05.12.2019
Снимка 1

На 04 декември 2019 от 19.00 часа в София в театралната зала на Софийския университет „Алма Алтер“ се състоя премиерата на дебютния сборник с разкази на Димитър Радев „Косите на Авесалом“ (изд. „Скалино“, 2019). Книгата представи поетът Ани Илков, а в четенето на разкази от нея заедно с автора участваха актьорите Владимир Пенев, Елена Димитрова и Димитър Николов.

Специално за "Диаскоп-комикс" Илияна Делева

разговаря с Димитър Радев по този повод

Защо реши да поканиш точно тези актьори да участват в премиерата на дебютната ти книга с разкази „Косите на Авесалом“, и работил ли си с тях като режисьор?

С Владимир Пенев работих в дебютния ми игрален филм „Рая на Данте“, там се срещнахме и мисля, че имахме добър синхрон на снимачната площадка. Той играе главната роля във филма и до голяма степен го олицетворява. Владимир Пенев пресъздава фикционалния персонаж Данте Серафимов и накрая на филма Данте Серафимов се смее, плаче или въздиша точно като Владимир Пенев. Те стават едно. Димитър Николов също има роля в „Рая на Данте“ и още от кастинга ми направи впечатление неговата интелигентност и скромност, освен актьорските му качества, заради които беше избран. Така или иначе съм благодарен и на двамата за срещата и комуникацията, защото режисьорът е като психоаналитик в тази психодраматична игра на кинообразите – дава и получава отговори. Всъщност никой не знае цялата история, защото тя се пише, докато се снима филма. Елена Димитрова е много интересна актриса, която наскоро гледах в представлението  “К А К Е“  в театрална работилница „Сфумато“ и имах желание да чуя и видя нейно изпълнение на мой текст, дори и в едно импровизирано четене, каквото е това тази вечер на представянето на книгата ми с разкази „Косите на Авесалом“, която миналия месец публикува издателство „Скалино“. Така дойде поканата от моя страна и се радвам, че тя се съгласи да участва.

Какви са впечатленията ти от снимките на филма, в който доколкото знам, героят на Владо Пенев се казва Данте като героя в един от разказитети – „Данте и фазана“?

Този разказ от книгата и сценарият ми са две различни неща, но сценарият предхожда разказа, а не както се става в повечето случаи – кратката форма да предшества по-дългата. Така или иначе, докато съм писал и двата сюжета в главата ми стоеше образа на Владимир Пенев, и трябва да кажа, че е истинско щастие да можеш да видиш на екрана образа, който си прожектирал в собственото си съзнание години преди това.

Тревожеше ли се дали ще му допадне този разказ и останалите в сборника „Косите на Авесалом“, когато го покани да се включи в премиерата на книгата и да прочете текст по свой избор от нея?

Всеки автор се тревожи и е чувствителен към публиката, особено към хората, които харесва. Мисля, че Владимир Пенев има фин усет за красивото и се надявам, че ще разбере и почувства енергията и посланията в текстовете ми.

Ти  самият си имал желание дабъдеш актьор и си завършил актьорско майсторство. Не мога да не попитам  как пожела да стигнеш до публиката и като режисьор, а сега и като писател?

Не възприемам себе си като писател, а по-скоро като пишещ човек. Актьорското майсторство е вид изразяване, както и писането. Аз играя още от дете, бях в театралния състав на Катя Папазова във Варна и може би прекалено рано се наситих на сцената и нейната омая. Тази прелест на актьорстването си остава вълнуваща, но изисква 100% отдаденост и искреност, а може би аз загубих тези качества някъде по пътя. Да, имам любопитство и към играта на сцена и към писането, но явно в мен надделя второто. Поне засега.

 

Въпросите зададе Илияна Делева

Снимка: издателство „Скалино“

 

Още по темата в "Диаскоп"

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.