Галерия Аспект посреща празниците с традиционната изложба на Иван Христов-Грога

09.12.2019
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Иван Христов-Грога

изложба живопис

12 декември 2019 – 06 януари 2020

Откриване: 12 декември 2019 от 18.00 часа

 

Традиционно преди Коледа своя самостоятелна изложба в галерия Аспект реди  Иван Христов-Грога. За четиринадесети път пловдивчани имат привилегията единствени да видят картините, върху които художникът е работил през цялата изминала година.

За настоящата си изява Грога е подготвил 22 нови картини, преобладаващо малки и средни като формат. Сложният му хиперреалистичен стил в съчетание с класическата технология на маслените бои не предполагат експресивност, а по-скоро бавнен и прецизен процес на създаване на всяка една творба, а като добавим достолепната му възраст (през февруари ще закръгли 78 години) и прословутия му перфекционизъм, става ясно защо за цяла година успява да създаде едва двадесетина платна.  Най-голям дял в изложбата имат картините-портрети на любимите му птици, на които Грога успява по неповторим начин да вмени човешки качества – в „Певец” персонажът е сякаш изправен гордо на оперната сцена, Синята опашка и Синигерко приличат на непокорни хлапета, а в „Тримата” художникът е уловил зимното настроение на веселите врабци, накацали в пухкавия сняг. Изобщо зимата е нескончаема тема в неговите картини – притихнали къщи, сгушени в прегръдката на снежния Балкан; прозорчето с топла светлинка, проблясваща между дърветата; скованата от студ мразовита нощ – всички те пресъздават приказното настроение, така характерно за дните преди Коледа. Затова вече толкова години той е несменяем автор за коледната ни изложба. Друга значима част от експозицията са впечатляващите натюрморти с плодове – праскови и дюли, както и греещи на черен фон сочна ябълка и прекрасни рози, поръсени от утринна роса. Верен на себе си, Грога не пропуска и така любимите си парадоксални комбинации като в „Гарванът”, където в идиличната зимна картина изведнъж на преден план върху сух клон е кацнал зловещ гарван. А еманация сюрреалистичните му тежнения намират безспорно в „Нощ” – една странна, тъмна, дори мрачна картина, излязла сякаш от научно-фантастичен роман.

Изложбата на Грога ще продължи и в първите дни на Новата 2020 година, така че всеки изкушен от неговия приказен и малко носталгичен свят да има възможностда се наслади на прекрасните му платна, а и да отнесе някое от тях в дома си, подарявайки си за празниците не просто предмет, а истинско преживяване.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.