Галерия на 6-те: "120 години от рождението на Дечко Узунов" в СГХГ

11.12.2019
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия представя

Галерия на 6-те

120 години от рождението на Дечко Узунов

17 декември 2019 – 16 февруари 2020 г.

Откриване: 17 декември 2019, 18.00 часа

 

Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба за 2019 г. – „Галерия на 6-те.” Тя се посвещава на 120 годишнината от рождението на Дечко Узунов.

Разказът ни връща в първите месеци на далечната 1927 г., когато на улица Търговска №2 е създадено ново художествено пространство. Никола Танев е творецът , който инициира основаването на галерията. Идеята му се заражда, след като в края на 1926 г., той представя своя изложба в Букурещ. Художникът остава силно впечатлен от пространството и условията, които са му предоставени там и решава, че може да се създаде нещо подобно и у нас. За осъществяването на това начинание, се обръща към своите приятели Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Шестимата творци се обединяват и още през февруари 1927 г. е представена първата обща изложба в „Галерия на 6-те”. Новото художествено пространство в столицата, дава възможност да се реализират проекти, както в областта на изящното, така и в областта на приложното изкуство. Още през първата година от създаването на галерията е организирана и една от малкото, към онзи момент, графични изложби в страната. В нея се включват автори, като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и др. Галерията е и мястото, където много от авторите се представят самостоятелно. Сред художниците показали свои лични изложби са: Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки интересните проекти, които се реализират в „Галерия на 6-те”, тя просъществува , като художествен център само няколко години.

През спомените на Никола Танев и статии от периодични печат е направен опит за своеобразен кратък разказ за създаването на новото пространство и как се е случило това. А подбраният художествен материал включва творби на шестимата основатели от първата половина на ХХ в. Сред избраните произведения са: „Портрет на Виолета Йонова” на Денев, „Падналия друга” на Лазаров, „На чешмата” на Пенков, „Пейзаж” на Скитник, „Карловски двор” на Танев и не на последно място „Портрет на Иван Тутев” на Узунов.

В експозицията са включени произведения от колекциите на  художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик , Художествена галерия „Елена Карамихайлов” – Шумен, СГХГ, Съюз на българските художници и частни колекции.

Екип на изложбата:

Аделина Филева, Рамона Димова, Момчил Златаров

 

На изображенията:

Никола Танев (1890–1962)
Карловски двор, 40-те години на ХХ в.
маслени бои върху платно, 60 х 73,5 см
Художествена галерия – Русе
 
Борис Денев (1883–1969)
Портрет на Виолета Йонова, 1923
маслени бои върху платно, 100 х 133 см
Съюз на българските художници
 
Дечко Узунов (1899–1986)
Портрет на Иван Тутев, 1922
маслени бои върху платно, 75,5 х 65,5 см
Софийска градска художествена галерия
 
Иван Пенков (1897–1957)
На чешмата, 1925
маслени бои върху платно, 51,5 х 87 см
Художествена галерия – Стара Загора
 
Сирак Скитник (1883–1943)
Пейзаж снегове, 30-те години на ХХ в.
маслени бои върху платно, 64,5 х 74,5 см
Инв. №2195
Софийска градска художествена галерия

 

Информация: Петър Димов, Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.