Владимир Пенев: Визуални сънища

02.07.2013
Снимка 1

Художникът за себе си:

„Реалността е вдъхновнието за създаване на голяма част от моите картини. „Брегът”, „Разходка”, „Улицата” са имената на цикли, в които работя от дълго време. За мен те са не само смислови, географски понятия. Подобно на поета, който открива едно вътрешно, вторично, скрито значение на думата, така и тези понятия имат своята вътрешна логика и значимост.

Многопластовата реалност, различните нива на възприемане на делничното, баналното, познатото и натоварването му с друго, по-различно, особено значение са поводът за създаването на моите реалистични композиции.

Впечатлилата ме външна, изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете – сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят.”

 

Другите за него:

„Посещението в ателието на Владимир Пенев е особено – миг на почти церемониално спокойствие”
 
Всъщност това ателие ли е или гостна? Мебелите са малко: голям приканващ фотьойл, бюро-секретар, на което веднага се поднасят кафето и захарта.
 
Няколко крачи по балкона – погледът потъва в зеленина.
 
На тази среща не се говори много. Разменят се погледи на любопитство, на съгласие. Картините се нижат една след друга на статива. Дефилира цял един свят. Цветни персонажи, като излезли от комикс, напомнят Билал, нещо като календари, прилични на илюминатори, отварят нови светове, букети висят в неясни пространства, картини с тълпа от хора и ненатрапчиво присъствие на куче (може би хрътка), тълпата, част от която сме ние, но в която се чувстваме безспорно сами и неспокойни.
 
Картините на Пенев са като съновидение, изпълнено със сенки и светлина.”
 
Ж.К. Монрозие, Франция
 
"Владимир Пенев е представител на традиционната страна в българското изкуство. Творбите на Пенев са подобни на съновидения. Ефектът на халюциниране е постигнат посредством преобладаващите бледи, пастелни цветове, но преди всичко посредством целенасочения стремеж на художника да се дистанцира от чистотата на живописната линия.
 
Въпреки че визуалните сънища на Пенев не са кошмарни, анемичните и анонимни фигури, населяващи картините му, създават атмосфера на вътрешно безпокойство и тревога.”
 
John Vrieze, Холандия
 
„Странни улици се оглеждат сами в себе си, докоснати от мистерията на това, което може би е било или ще бъде... Времето е спряло някъде на изхода и входа на една оголена душа, която се движи под небето на разгънати чадъри – самотна и непозната – покрай белите дървета, между носталгията по една бленувана реалност и изкушенията на една греховна невинност. Един свят, в който подсъзнателното, асоциативната подвижност и пластическата светлина са пренесени от света на отвъдното в света на едно изтънчено емоционално внушение, което живее по неписаните закони на душата”
 
Акад. Светлин Русев
 
„Понякога ми се струва, че картините са повод да се напишат приказки, да се препредадат легенди, да се види един друг паралелен на нашия живот, който е по-необозрим, защото е едновременно и въображаем и логичен. Така в картините на Владимир Пенев дърветата живеят с човешка емоция, движат се фигури и кучета, които са безплътни като сенки и по-плътни от допира с реалността; те идват отнякъде, движат се в нещо като сцена и отминават без да проговорят. Картините са съставени от цвета на мълчанието, от линията на недостижимото, от пространството на непознаваемото.”
 
Димитър Грозданов, изкуствовед
 
„Картините на Владо са малко болезнени, много романтични, изключително носталгични и абсолютно поетични. В тях има струяща от пробити облаци светлина, звезди – блестящи и смело наивни кипариси – като стражи на мигновението, жени – ту бледи, сияещи и мълчаливи, ту – преднамерено еротични и ексцентрични в своя ретро вариант, има дрехи без хора, има самота, дистанцираност, има и съпричастност... Владимир е наблюдател, който обаче сякаш не вижда действителността, а ни поднася личната си представа за нещата от живота.
 
За мен важното е, че Владо наистина остана верен на себе си и продължава да рисува онова, което иска и както иска.
 
Той е мъж, който премина през всички изкушения и страсти и остана чист.”
 
Проф. Десислава Минчева
 
(текстовете са със съкращение)
 

 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Владимир Пенев е роден на 19 февруари 1956 г. в Димитровград, България

Завършва Национална художествена академия, София , специалност Живопис при проф. Светлин Русев през 1981 година. През същата година е приет за член на СБХ.

Участва в почти всички Общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Москва, Виена, Токио, Амстердам и др.

Участник в международни пленери и симпозиуми.

Произведения на Владимир Пенев притежават НХГ, СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.

Работи в различни направления на живописта: фигурална живопис, композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на няколко стенописа.

 

снимки: Личен архив- изложба в галерия "Жорж Папазов", 2008 и 2009 г.

              Владимир Пенев с Тихомир Юруков, Емил Георгиев и приятели