Лагер за временно настаняване (оцеляване сред руини) на Наташа Зюдер Хапелман в галерия Стуктура

10.03.2020
Снимка 1

Галерия Структура представя

Наташа Зюдер Хапелман
Ankersentrum (surviving in the ruinous ruin), 2019
Лагер за временно настаняване (оцеляване сред руини)

11 март - 28 март 2020

във фоайето на галерия Структура

Мобилна аудио станция – звукови записи, видеа, текстове
Павилион на Германия, 58-мо Венецианско биенале 2019

Съпътстващо събитие:
Разговор с кураторите Лудвиг Сайфарт и Доротее Албрехт (Германия)
Модератор: Радостин Седевчев
петък, 27.03., 18:00 ч.
на английски език

Художничката Наташа Садр Хаджигиян е известна с това, че приема множествено самоличности. Официалните прессъобщения и биографиите, които човек може да намери за нея, си противоречат що се отнася до място и дата на раждане, както и до местожителство. Н. С. Хаджигиян е избрана да представи Германия на Венецианското биенале през 2019 г. За целта тя създава фиктивната личност на Наташа Сюдер Хапелман и носи маска по време на пресконференцията за официалното обявяване на участието ù.

Художничката и личната ù говорителка Хелене Дулдунг още през октомври 2018 г. обявяват германския павилион за Ankersentrum (лагер за временно настаняване) за цялата продължителност на биеналето. В търсене на временни решения и възможности за оцеляване, съпротива и солидарност, все повече руини, изоставени и разрушени места се изземат, пре-освещават, преустройват, пре-обживяват. При това руините сами по себе си не са от значение, но усвояването им е все по-неотложно. Лагерът за временно настаняване в Германския павилион е инсталация, която със своите архитектурни, скулптурни и звукови елементи отваря пространството за непосредствено соматично преживяване.

В сърцето на инсталацията със заглавие Ankersentrum (surviving in the ruinous ruin) е звуковата композиция Tribute to Whistle (В чест на подсвирването), с което мигрантите се предупреждават за приближаване на депортираща полиция). Наташа Зюдер Хапелман възлага на шест музиканти и композитори от различни музикални традиции и жанрове да създадат композиции за обикновена сигнална свирка. Новите произведения са представени в инсталация с 8 звукови канала, които се застъпват по различен начин и непрекъснато създават нови аудио впечатления в пространството на павилиона.

Цялостната композиция Tribute to Whistle позволява лесно да бъде пренесена на друго място. От януари 2020 г. Гьоте-институт представя композицията и германския павилион под формата на пътуваща мобилна аудио станция, която сега има своята спирка в София.

Мобилната станция включва следните елементи:

  • Грамофон, на който може да се чуе Tribute to Whistle, издадена на винил. С музикалното участие на Джесика Екомане, Морис Лука, DJ Марфокс, Джако Марон, Тиша Мукарджи и Елназ Сейеди.
  • Видеата, които преди откриването на 58-то Венецианско биенале са били продуцирани от Наташа Зюдер Хапеламн и които са част от цялостния ù проект за германския павилион. Видео трилогията маркира пътя към Ankersentrum(лагера за временно настаняване). Без да коментира, тя безмълвно свидетелства и свърза различни точки по света, като центъра за временно настаняване в Бавария, доматена плантация в Апулия или спасителен кораб на митническото пристанище в Трапани.
  • Текстове от каталога на павилиона, който е съществена част от цялостния артистичен проект. Автор на дизайна е Мазияр Пахлеван, а изданието е на Archive Books. В него се съдържат стихотворения, рисунки, фотографии и текстове на Наташа Зюдер Хапелман, Нида Гаусе, Франциска Зольом, Хелене Дулдунг, Райм Алкади, Аино Корвенсиря, Дейвид Джеси, Рекс Оса, Яспер Кетнер, Фриц Ласло Вебер и Феликс Майер.

 

Повече за Ankersentrum (surviving in the ruinous ruin)можете да намерите на сайта на павилиона. https://deutscher-pavillon.org/journal/

Транс медиалната работа на Наташа Садр Хаджигиян се занимава с въпросите на видимостта и колективността – често в сътрудничество с други автори и колективи. Пространствените инсталации се обвързват със сайт-спесифик пърформанси, дигитални изяви или публикации и така всички те заедно създават междувидов хабитат за артистичната работа на Хаджигиян. От основно значение е въпросът „Как“ или как нещо се формира и организира.  

 

Информация: Зоя Петрова, +359 885 890949, [email protected] 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.