"Влюбването може да бъде полезно": Романът "Вярност" на Летиция Пецали

27.04.2020
Снимка 1

Издателство „Авиана“ представя романа „Вярност“ на младата италианска писателка Летиция Пецали. Това е изключителен роман за силата, за характера на желанието и потенциално непримиримия контраст между необходимостта от нормалност и трудността на човешките отношения, които стават все по-дематериализирани. Жена, мъж, връзка, която въпреки всичко не може да бъде прекъсната. Чувствената и автентична история за една мания. А на заден план светът на висшите финанси се описва с ясно изразената точност на вътрешен човек.

Джулия е на трийсет и две години, работи във важна инвестиционна банка в Лондон. Тя живее в необичаен контекст за някой на нейната възраст: има много пари, много малко свободно време и, с изключение на секса, отношенията й са ограничени до поддържане на репутацията с мобилни телефони и социални мрежи. Светът, в който тя се движи, е този, който предизвика международната финансова криза, но излезе от нея невредим. Останалата част от човечеството, изключена от небостъргачите на Канари Уорф в Лондон, основният финансов център на брега на река Темза, гледа на този свят с подозрение. Изведнъж възможните последици от Брекзит са затрупали този свят със силата на цунами, потапяйки го във вътрешен катаклизъм, който има почти духовен характер.

В деня, в който резултатите от референдума се оповестяват, тревогата за бъдещето, което в по-голямата си част е немотивирано, се разраства сред нейните колеги. След рутинна среща с шефа си, споменът за Микеле се възкресява в нея. Женен мъж с двайсет години по-възрастен, той е бил сантиментална и еротична мания на Джулия през нейните университетски години. По онова време Микеле работи в същата инвестиционна банка, но малко по-късно той подава оставка и се връща в Милано. Бизнес пътуване до Милано принуждава младата жена да изживее отново това преживяване, докато изследва универсалното, емоционално измерение на болката и любовта и се опитва да приключи една нерешена история, което е потенциално невъзможно начинание.

Човешките същества обичат да мислят, че техните решения, правилни или не, отразяват вътрешна логика. Личност, човек. Смисъл. Няма нищо, което човешките същества презират повече от липсата на смисъл. И все пак хората често се чувстват безсъдържателни, а усилието да издържат трудностите се увеличава, напрежението често отстъпва място на плача и страха. В този случай влюбването може да бъде полезно.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Накратко за автора

Летиция Пецали (родена през 1979 г. в Павия) е работила дълги години в банковата сфера в Лондон. Сега живее със семейството си в Люксембург. Първият й роман „Лирическа възраст“ (2012 г.) е финалист за наградата „Калвино“. „Вярност“ е най-новият й роман, който веднага привлече интереса на международни скаути, журналисти и филмови продуценти, не само заради завладяващия си сюжет, но и заради специфичния си стил. Изказът на Пецали може да се определи като сливане на Кундера и Уелбек заради интензитета, с който описва удоволствието и склонността към отклонение.

 

Информация: Издателство Авиана

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.