НОВИ КНИГИ: Федя Филкова и "Толкова е кратко"

03.05.2020
Снимка 1

Думи за автора и книгата

За стиховете на Федя Филкова големият български поет Александър Геров пише, че те са близки до тези на Емили Дикинсън. И наистина подобно на нея природата в стиховете на Федя придобива психологическа характеристика, темата за смъртта е всеобхватна и необхватна в творчеството й, а стихиите на душата и света и трудностите с моралното вписване на интелектуалния ум в съвремието, било то днешно или вчерашно, са опорни точки за поетесата. Нейното слово струи нежно и тъжно, фино и деликатно, носталгично, но не сантиментално. Коричките на зараснала рана издават болката, стълбите са с две посоки – към небето и към земята, дъното на пропастите е надвиснало над нас. Обръщането на перспективата е неин похват. Не остроумието е важно за нея, но неочакваността. Това е една много човешка книга за нечовешкото време, в което живеем. - Цветанка Еленкова

Федя Филкова

Федя Филкова е родена на 10 март 1950 г. в Ябланица, област Ловеч. Поетеса, авторка на седем стихосбирки и на книга с разкази. Преводачка на повече от 20 книги с немскоезична поезия и проза. Стихотворенията ѝ са превеждани на различни езици, а през 2013 г. на немски език в превод на Андреас Третнер излиза антологично издание със 77 нейни стихотворения (Nachtgras, Drava Verlag, Klagenfurt-Wien). Дългогодишен редактор в издателство „Народна култура“ (1982 – 1992). След демократичните промени в България през 1989 г. работи като държавен експерт и дипломат, културен аташе в българското посолство във Виена (1992 – 1995), външнополитически секретар на президента на Р България Петър Стоянов (1997 – 2002) и съветник в българското посолство в Берлин (2005 – 2008). Носителка на Австрийската държавна награда за художествен превод за 1995 г. През 2015 г. е отличена с наградата „Златен век“ – „Печатът на Симеон Велики“, на Министерството на културата на Р България. От 1972 г. е съпруга на поета Николай Кънчев (1936 – 2007). От 2007 г. организира, заедно с актьора Милен Миланов, ежегодния Поетичен Никулден, а от 2012 г. присъжда Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“. Живее в София.

 

Информация: Small Stations Press

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.