НОВИ КНИГИ: Проф. Дидие Раулт и "Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги"

04.05.2020
Снимка 1

От няколко седмици светът живее в ужас от китайския коронавирус. Загрижеността пред лицето на все още неизвестен патоген не е изненадваща. И все пак, въпреки прогнозите на повечето медии, вирусът представлява ли такава голяма опасност? Отговор на този въпрос се опитва да даде проф. Дидие Раулт в новата си книга „ЕПИДЕМИИТЕ. Истински опасности и фалшиви тревоги“. Предстои тя да излезе през май във Франция и вече се продава в електронна версия. В нея ученият прави преглед на няколко епидемии от по-ново време, разбудили вековни страхове: от лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирус, MERS коронавирус, ебола, антракс, варицела, чикунгуня, зика, до днешния китайски коронавирус.

На 4 май излиза на български "Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги" на проф. Дидие Раулт,  която прави задълбочен преглед на пандемиите в исторически план - от птичия грип до Covid-19.

Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ (превод: Владимир Атанасов, 144 стр., цена: 15 лв.) разглежда няколко епидемии от по-ново време, разбудили вековни страхове: от лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирус, MERS коронавирус, ебола, антракс, варицела, чикунгуня, зика, до днешния китайски коронавирус. Освен че ни запознава с характеристики на въпросните инфекции, акцентирайки на ролята на учените и реакцията на властите в съответните държави, проф. Раулт обръща специално внимание на медийния контрол, съзнателното усилване и изкривяване на факти, свързани с разпространението на болестите. Според него в диспропорцията между реалността и шума има няколко елемента: обяснимият страх от нови болести, интересът на лаборатории, продаващи антивирусни средства (акциите на Gilead осъществиха грандиозен скок на борсите), интерес на компаниите, произвеждащи ваксини (въпреки че не се знае дали болестта все още ще е налице след година), на хората, които са щастливи да не слизат от телевизионните екрани в качеството си на виртуални експерти, на агенциите, които измерват нивото на страха в обществото, и на индивидите, които се възприемат като месиански спасители на човечеството.

Хората обичат да се страхуват, но в дългосрочен план реалността надделява и те постепенно престават да вярват на каквито и да било предсказания. Което е също толкова опасно, колкото и сляпата лековерност, отбелязва авторът. ≈

Проф. Дидие Раулт

Проф. Дидие Раулт (р. 1952 г.) е френски микробиолог и специалист по инфекциозни болести, директор на Университетската болница в Марсилия (IHU) и на Изследователския отдел за инфекциозни и тропически болести (URMITE), базиран в Марсилия. Носител на голямата награда на INSERM за 2010 г., проф. Раулт е един от най-цитираните френски вирусолози с множество научни публикации. Като член на научния комитет към здравния министър, на 16 март той разкри първите положителни тестове за хлорохина като ефективно лечение срещу Covid-19. Терапията с хлорохин срещна силен отпор и раздели научната общност във Франция на два лагера – за и против проф. Раулт. Конфликтът изглежда по-скоро френско-френски, а зад него прозират интересите на големи фармацевтични компании. Освен световен експерт в областта на инфекциозните болести, проф. Раулт е и отличен популяризатор, автор на няколко книги, които разбиват насаждани с години митове: „Вашето здраве, всички лъжи, които се разправят“ (2015), „Стига сме се страхували“ (2016), „Истината за ваксините. Всичко, което трябва да знаете, за да направите правилния избор“.

 

Информация: Изд. Колибри

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.