Галерия "Джуркови" - възстановен паметник на културата, отваря врати

21.05.2020
Снимка 1

Галерия „Джуркови“ се намира в подножието на Старинен Пловдив в красиво възстановена 100-годишна къща - паметник на културата от ансамблово значение. Галерията ще работи като постоянна експозиция, която се помещава на три етажа и представя колекционерска сбирка от повече от 350 картини на художници, родени през 19 и 20 век до наши дни.

Собственици на къщата и на колекцията са фамилия лекари – Джуркови, като д-р Анна Джуркова е основният инициатор и колекционер.

Галерията отваря врати на 21 май, четвъртък.

Сайт на галерията: www.djurkovigallery.com

Фейсбук: www.facebook.com/djurkovigallery

Красивата възстановена къща – галерия „Джуркови“ е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и изкуството тук са вплетени в изящна прегръдка, която може да възхити всеки.

Къщата е паметник на културата от ансамблово значение и се намира в самото начало на Стария град в Пловдив. Сградата е реставрирана с голямо внимание. В нея може да видите съхранен бита на градската къща от ранните години на 20 век. Интериорът разкрива великолепието и на старите мебели, за да може изцяло да усетите духа на онова време.

А килимите са ръчно изработени от талантливите жени от село Костандово, които тъкат за дворци и резиденции от цял свят.

Именно тази прекрасна къща е дом на картинна сбирка. Постоянната експозиция в галерия „Джуркови“ включва произведения на над 100 художници творили от средата на 19 век до наши дни.

Собственичката на галерията д-р Анна Джуркова посочва:

„С голямо желание сме реставрирали къщата на „Съборна“ 19, строена преди повече от 100 години. Идеята ни е галерия „Джуркови“ да бъде с познавателна, образователна и естетическа цел. Покланяме се пред таланта, трудолюбието и упоритостта на нашите художници, които въпреки времето и бита са оставили едно забележително изкуство. Събраните късчета от големия талант и достоен труд на творците сме подредили хронологично, а тях самите представяме с цитати и биографии. Това е нашият реверанс към българското изкуство“.

Галерия „Джуркови“ е подходяща, както за индивидуални, така и за групови посещения.

За повече информация, може да ни пишете на мейл: [email protected], във фейсбук, както и да се свържете с нас на телефон +359 879 29 39 27

 

Информация: Анна Джуркова

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.