Рожден ден на галерия Дяков с "Несбъднати места" на Долорес Дилова

27.05.2020
Снимка 1

Галерия Дяков представя

Долорес Дилова

Несбъднати места

28 май – 30 юни 2020

Вернисаж: 28 май 2020, от 14.00 до 19.00 часа

По повод 24-ия си рожден ден, на 28 май 2020,  Галерия „Дяков“ ще представи още един значим български художник: най-новите творби на Долорес Дилова, обединени в цикъла „Несбъднати места“, създадени специално за тази експозиция и за пространството на галерията.

Тази година, предвид неприятните обстоятелства, тържеството по принуда ще има друг характер - няма да има конкретен час, а галерията ще посреща гости от 14 до 19 часа без прекъсване, за да се избегне струпването на много хора едновременно. В деня на тържеството ще бъде обявен и носителя на Годишната награда на галерия „Дяков“ за 2019 година - плакет, истинско елегантно бижу, с логото на галерията, реализиран в бронз от Атанас Хранов.

Долорес Дилова

е родена в Плевен. Тя е едва седем годишна през 1967-ма, когато печели награда на Международен конкурс за детска рисунка в Италия, като председател на журито е самият Хенри Мур!

Завършила е Националната художествена академия, специалност „живопис“ в класа на Иван Кирков.

Участвала е в редица общи изложби в Австрия, Франция, Италия, Русия, Гърция, САЩ…

Самостоятелните си изложби започва през 1989-та в галерии в София и страната, в Италия, в САЩ, в Лондон, в Берлин, в Амстердам, в Гърция, в Китай…

Долорес Дилова е носител на Първа награда „Млад живописец“ на СБХ за 1987, „Човекът и морето“ за 1988, през 1997 печели конкурс за специализация в Париж, а също така печели и  Голямата награда на СБХ на Биенале на малките форми- 2008, Голямата награда Биенале „Приятели на морето“ 2014…

Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия и други общински галерии в страната, а също и на частни колекции в страната и чужбина.

От 1993 е създател и преподавател до нейното закриване в Частната академия по изобразително изкуство „Жул Паскин“.

От 2011 е член на УС на СБХ и Председател на УС на Фондация „Поддържане на изкуството в България“.

 

Информация: Анна Дякова, галерия Дяков, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.