"Любен Фързулев и приятели": Скулптура, живопис, рисунки и видео арт като нови гледни точки към изкуството

16.06.2020
Снимка 1

Национална галерия

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

Любен Фързулев и приятели

Участници: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Георги Донов, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев, Любен Фързулев, Людмил Лазаров, Моника Попова, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Цветослав Христов и RASSIM®

18 юни – 30 август 2020

Откриване: 18 юни 2020, четвъртък, 18.00 часа

Любен Фързулев ще покаже най-новите си произведения наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според него, спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант. Поканените сами определят с какво да участват, като вниманието е насочено към нови или непоказвани произведения, включващи скулптура, живопис, рисунки, видео арт.

Любен Фързулев е известен със своите „дървени машини” от края на 1980-те и с мащабни текстилни инсталации в публичното пространство.

Изложбата ще покаже средата на формирането на художника, способен сам да създава контекст, който провокира нови гледни точки към собствената работа.

Фокусът е върху различни аспекти на ролите, в които влиза съвременният художник не само като артист, но и като куратор. Самият Любен Фързулев отказва да се назове „куратор”, като казва: „Изложбата няма тема, насоченост, куратор... Всеки е свободен да покаже каквото сметне за необходимо. Защо? Много очевидно е – за по-голямо разнообразие. За да не отегча публиката. С  лекота бих напълнил зала и сам. Това го мога. И какво от това. На мен би ми било отегчително.  А така с още единадесет качествени автори би било "cool" (както казват сега). Идеята взех от нашите естрадни певци (концерт на певец и приятели). Всеки изпълнява по няколко хита. Хубаво, не е изморително и е разнообразно.”

За повече информация:
Любен Фързулев - 0877 122 279

 

Информация: Национална галерия, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.