Генчо Накев отключва пространства с изложбата си в галерия Аспект, Пловдив

25.06.2020
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Генчо Накев

изложба живопис

1 – 20 юли 2020

Вернисаж: 01 юли 2020 от 16.00 до 18.00 часа

В първия ден на юли в Аспект своята поредна самостоятелна изложба представя Генчо Накев.  Наложил се през годините като един от основните автори на галерията, Генчо не е от художниците, които държат да направят изложба всяка година и на всяка цена. Но когато картините, създадени в период на усамотение на ателието му, оформят цикъл, изразяващ последните идеи и търсения на автора, значи е дошло времето те да срещнат своята публика.

Настоящата изложба е особена, по-голямата част от картините са създадени в месеците на ограничения и изолация и това неминуемо е рефлектирало в общото усещане и въздействие на творбите. Деветнайсетте картини са обединени в един цикъл, който Генчо е нарекъл  „Отключени пространства“ и отразяват творческите му търсения от последната година.

„Извънредната ситуация оказа съществено влияние върху някои от произведенията в тази експозиция. Физическите ограничения за придвижване и контакти заостриха спомените и полета на мисълта и чувствата. Неосъществените пътувания и ограниченият контакт с природата породиха силно фрагментнирани образи: живописен колаж от спомени, пронизани от бъдещето, мистични преживявания и предчувствия, претворени в нова материална реалност. Заглавията често са условни и подсказват само част от повода за конкретната картина. Зрителите са поканени сами да довършат разказа със своите възприятия“ – разказва художникът.

Силният колорит, геометрично изчистените силуети и фактурната материалност са елементите, изграждащи композиционно картините и характеризиращи най-точно Генчо Накев като творец. Продължавайки да експериментира на полето на чисто абстрактната живопис, той доразвива своя вече наложен разпознаваем стил и представя пред пловдивската публика една може би малко по-вглъбена и меланхолична, но  много естетска и технически издържана експозиция. Всеки, който би искал да се разходи сред отключените пространства на Генчо Накев, може да направи това до 20 юли в галерия Аспект.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.