Изложбата "Игра с нищото" на Боряна Петкова и Михаил Михайлов придава смисъл на незабележимите неща

03.07.2020
Снимка 1

Галерия Структура представя

Боряна Петкова и Михаил Михайлов

Игра с нищото

08 юли 2020 - 01 август 2020

Боряна Петкова и Михаил Михайлов са двама автори, чиито пътища се засичат не само заради сходната съдба на художници-емигранти (живеят съответно в Париж и Виена), но и заради общите интереси за начина, по който функционира и се развива художествената творба. Задълбоченият и едновременно с това минималистичен подход определя творчеството и на двамата.

Б. Петкова изследва границите на съществуването като експериментира със собственото си тяло, за да определи до каква степен ограниченията са реални и до каква могат да бъдат преодолени. М. Михайлов също се интересува от бариерите, които съзнанието поставя пред нас, като често въвлича и други хора в пърформативни действия, за да проследи техните реакции и да ги застави и те самите да ги изследват. Двамата автори се „срещат“ и в интереса си към рисунката – тази най-класическа и първична техника, чрез която изразяването може да достигне максимални нива на искреност.

В изложбата, подготвена специално за пространството на галерия Структура, Петкова и Михайлов представят тази естествена симбиоза чрез поредица от работи, които съществуват самостоятелно, но едновременно с това си взаимодействат по категоричен начин (наранено платно/капещо платно, рисунки долу/горе, обекти, функциониращи само с присъствие на двама души – въртящи се пейки от двама/метални стойки с вградени стъкла от очила на различни хора, с помощта на които изложбата може да бъде видяна през чужди очи).

Изложбата включва рисунки, обекти, книга от рисунки на двамата художници, видео – абсурден опит за физическото сливане между авторите. Тя насочва вниманието на зрителите към незабележими на пръв поглед неща (прах, обикновена линия с молив), като им придава ново значение и смисъл.

Названието на изложбата Игра с нищото е формирано, като всеки един е предложил дума, която ясно и категорично е свързана с работата му.

Повече за работите на Боряна Петкова (р. 1985) и Михаил Михайлов (р. 1978) можете да прочетете в разговорите с тях:

Пипай само с очи. Мария Ксиполопулу разговоря с Боряна Петкова

За разликата между истинския и нарисувания прах. Мария Василева разговаря с Михаил Михайлов

Изложбата се осъществява с подкрепата на Австрийско посолство София.

 

Информация: Зоя Петрова, +359 885 890949, [email protected] 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.