Ерика Тейлър: "Отблизо с твореца Майкъл Ротънбърг - поет, човек на изкуството и активист"

30.07.2020
Снимка 1

Ерика Тейлър, Съвет по културата и изкуствата, 31.12.2019

Майкъл Ротънбърг е съосновател на "100 хиляди поети за промяна", "Прочети стихотворение на дете" и "Поети в нужда" - организация с нестопанска цел, която подпомага автори в криза. Съосновател е също на групата за музикални и творчески изяви „Екосаунд ансамбъл на Талахъси”. Ротънбърг живее на езерото Джаксън и понастоящем е Поет-резидент по програмата на Библиотеката на Държавния университет във Флорида.

Какво е необходимо за вашия творчески процес? 

Храна и вода, чист въздух и арами (птица от вида на жеравите). Искам много неща на света, които биха направили идеалната среда за един творчески процес, но съм се научил да функционирам с основното. Вдъхновението и чудесата са навсякъде.

Кой художествен герой бихте искали да срещнете и да съживите? 

Флъш, кучето в новелата на Вирджиния Улф. Повечето от другите герои, на които съм се натъквал в художествените произведения, са гневни и проблематични.

Каква музика слушате в колата си?

Ричард Томпсън и Телониъс Мънк. Не вярвам да трябва да обяснявам защо. 
Това са велики музиканти. А  Р. Томпсън е фантастичен текстописец. 
Обичам такива творци. Боб Дилън и Фил Окс са на другия канал; 
тях ще ги слушам по-късно през деня.

 

Коя книга от прочетените напоследък ви е въздействала?

„Две птици плуват” на Флан O’Брайън и „Ланарк” на Алисдер Грей. Мисля, че и двете са ми повлияли. В тях харесвам езика, страхотния начин на писане, живото въображение и приумиците във фабулата. Сюжетът е на второ място след една добра солидна линия на странен и красив език. Отдавна не съм чел Хенри Милър - той ме накара да искам да пиша без да го харесвам.

Време е за вечеря, какво ще хапвате?

В „Милано” или „Маса”. В първото са честни – любимото ми място за пица в града. А и салатата с калмари е хубава! Също и кюфтетата! В „Маса” никога не ме разочароват – пушени калмари, къри и препечена риба тон, салата с водорасли, печен чийзкейк и сладолед с червен боб.

Ако сте пленник в някой филм за месец, кой би бил той?

„Петият елемент.” Щях да кажа „Бразилия” на Тери Гилиъм, който е един от любимите ми филми. Обичам песента от филма. Искам да я пуснат на погребението ми. Но може би, ако съм пленник на такова място, в дистопията ми трябва да има и малко хумор, а аз винаги се смея на „Петият елемент”.

Каква супер сила бихте искали да владеете?

Силата да изцелявам болните и да съживявам мъртвите. Пет пари не давам да мога да летя или да имам очи като рентген. Изглежда има по-важни неща за правене на тоя свят.

На какво сте се научили от провалите в живота си?

На търпение.

С какво се надявате, че ще ви запомнят хората?

Спасяването на планетата. Имам предвид растенията, животните и въздуха, небето, слоновете, панголините, жирафите и носорозите. Не бива никое живо същество отново да е застрашено от изчезване. Наша отговорност е да покажем, че обичаме поне Земята и изпитваме обич един към друг.

 

Превод от английски: Юлияна Тодорова

Фото: Jacket2

Прочете оригинала

 

Майкъл Ротънбърг в "Диаскоп":

"Тайна"

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.