Рисунки голям формат от пет пленера показва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в ГХГ - Пловдив

12.08.2020
Снимка 1

14 август 2020 от 18.00 часа

Залите за временни експозиции, ул. Княз Александър I №15

По повод 5-тия Международен пленер Рисунка голям формат „Диалог“ Градската художествена галерия и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства канят ценителите на 14 август на ретроспективна изложба с творби, създадени от артистите по време на изминалите пленери. Първият е организиран през 2016 г. по инициатива на НГСЕИ – Пловдив и в него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа. Откриването е на 14 август, петък, от 18 ч. в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15.

Целта на проекта е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на  практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, търсене на  нови подходи в преподаването на художествените дисциплини.

 В досегашните 4 издания участват 36-ма преподаватели - художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия. През 2017 и 2018 г. пленерът се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата.

Рисунката голям формат - 100/70 см на свободна тема дава творческа свобода и е предизвикателство за използване на различни техники за реализиране на художествените идеи.

В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия.

Настоящата юбилейна изложба представя  творби на 30 участници, дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на  художниците-преподаватели и е поредното доказателство, че Пловдив, чрез залите на Градската художествена галерия, е център за популяризиране на изкуството  в България и Европа. Експозицията може да се разгледа до 1 септември, всеки ден от вторник до неделя, от 10 до 18 часа.

 

УЧАСТНИЦИ

Участници от чужбина:

Ан Пинкус – Австралия

Драхомир Щастни – Словакия

Карола Грим – Германия

Кристине Рийк- Зонтаг – Германия

Лиса Хутер-Шван – Швейцария

Никола фон Турн – Германия

Олаф Хоппе – Германия

Яромир Шимурда – Чехия

Маркус Беркман – Германия

 

Участници от България:

Ангел Китипов

Антон Антонов

Валентин Асенов – Хъкъла

Виргиния Пенчева

Виржиния Петкова-Дафчева

Димитър Къркеланов

Елеонора Атанасова

Емилия Арабаджиева

Иван Чакъров

Ирена Иванова-Данковска

Кънчо Касабов

Лилия Балева

Мими Добрева

Михаела Иванова

Николай Няголов

Николай Томов

Нина Донковска

Петър Чучулигов

Сашо Савов

Светлозар Чавдаров

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.