С акварели на Димитър Воденичаров галерия Аспект открива есенно-зимния си сезон

28.08.2020
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Димитър Воденичаров

акварели

02 – 15 сетп. 2020

Вернисаж: 02 септ. 2020 от 16.00 до 20.00 часа

Галерия Аспект открива есенно-зимния си сезон на 2 септември с акварелна изложба на Димитър Воденичаров. След участието му на Есенните изложби „Поетика на образа” през миналата година, когато в Сводестата зала на Балабановата къща той представи свои акварелни творби, съвсем произволно бихме могли да търсим приемственост и продължение  в настоящата му изява в Аспект.

В изложбата Димитър Воденичаров експонира двадесетина свои работи, създадени през 2020 година специално за пространството на галерия Аспект. Класическите акварели са разнообразни както по размер – от малък до среден и голям формат, така и като жанр - пейзаж, портрет  и натюрморт са представени през абстрактния поглед на художника. Всъщност при акварелите на Димитър Воденичаров за чист жанр можем да говорим само условно, в неговото творческо въображение те се смесват и преливат, съдържат се и се изразяват един чрез друг. За своите творби художникът споделя: „В някои от тях се виждат пейзажи от, в кавички, конкретни места, портрети, но също така и предмети. Работя като сценограф и присъщо за тази професия е, че налага да бъдем малко хамелеони. Да сменяме и вкусовете си, и линиите на любопитство. В пейзажите търся атмосфера, която може би си личи, че има някаква театрализирана материалност и като светлина, и като обекти. Образ има в другите работи, умишлено не са споменати портретираните обекти, но всеки един от тях е конкретен образ, въпреки че са с театрален костюм. Поетиката е предмет на зрителя, работа на автора е да остави достатъчно пространство за интерпретация”. 

Изложбата се открива с вернисаж от 16.00 до 20.00 часа на 2 септември и  ще продължи две седмици,  през това време всеки зрител е добре дошъл да направи своите интерпретации, а защо не и да отнесе у дома си част от поетичния свят на Димитър Воденичаров. 

 

 

За Димитър Воденичаров

Роден през 1966. През 1993 завършва НХА “Николай Павлович” специалност “Сценография” в класа на доц. Николов. Работи в областта на сценографията, костюма, графиката и рисунката. Реализира редица представления в ДТ – Пловдив, КТ – Варна, ДКТ – Хасково, ДТ – Смолян, КТ – Плевен, КТ – Пловдив, ДТ – Разград. Участва в множество изложби: PQ – Прага, Международен панаир Пловдив, Постоянна експозиция Енчо Пиронков – Пловдив, ДПХ – Пловдив, галерия “Сердика” – София, галерия “Богориди” – Бургас, Немски културен център – Брюксел, Льовен, Хале, Магдебург, Лайпциг, Графичен симпозиум – Хале, Пленер – Брацигово, Пленер – “Следовници на Майстора” – Кюстендил, Литографски пленер – Пловдив и др. Работи като преподавател в НГ за СЕИ гр. Пловдив и АМТИИ гр. Пловдив.

 

 

 

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.