Започва празникът на четящите и на пишещите хора "Пловдив чете". 10 книги с подкрепа от Община Пловдив

29.09.2020
Снимка 1

Официално откриване на Пловдив чете

ДНЕС от 19:30 часа на Античния театър в Пловдив. Доброто настроение на четящите хора е в ръцете на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“: Иван Лечев (китара), Мирослав Иванов (китара), Веселин Веселинов – Еко (бас китара) и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни инструменти). На сцената на Античния театър ще видим и хор „Детска китка“ и ансамбъл „Делянка“.

Водещ ще е Николай Колев. И както всяка година на официалната церемония ще бъдат връчени две престижни награди: ОРФЕЕВ ВЕНЕЦ – за високи постижения в съвременната поезия и ЗЛАТНА ЧЕТКА – за най-добро художествено оформление на книга.

Преди това, в 17:00 часа в двора на къща - музей „Христо Г. Данов“ в Стария град на тържествена церемония ще бъде връчена Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ в следните категории: Българско издателство, Автор на българска художествена литература, Преводач на художествена литература, Автор в областта на хуманитаристиката, Автор на издание за деца, Художник или дизайн и оформление на книга, Представяне на българската книга и Библиотечно дело.

Пълната програма на фестивала разгледайте тук:

https://plovdivchete.com/programata/

И тъй като днес е празник на четящите и на пишещите хора, с огромно удоволствие точно днес ви съобщаваме, че 10 книги получават подкрепа в конкурса за произведения на пловдивски писатели и важни за града издания на Община Пловдив.

Десет са книгите, които тази година получават финансова подкрепа от Община Пловдив след проведения конкурс по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ от „Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата“, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Комисията, съставена от изтъкнати пловдивски творци одобри финансирането на следните книги:

 

„Старинни черкви в Пловдив“
НИКОЛА АЛВАДЖИЕВ  
ЕТ „Издателство Летера – НФ“
3 500 лв.


„Записки из губернския град Филипопол 1878-1879“
ЕМИЛ СТОИЦОВ  
„Издателство Жанет 45“ ООД
3 500 лв.


„Античният Филипопол  в епохата на ранното християнство“
ЙЕРОДЯКОН ПЕТЪР ГРАМАТИКОВ
„Нитон Пловдив Медия“ ЕООД
1 850 лв.


„Лицата на Пловдив“
Фотографии: СОНЯ СТАНКОВА
Авторски текстове: Проф. д.ф.н. КЛЕО ПРОТОХРИСТОВА, Доц. д-р НИКОЛА ЛАУТЛИЕВ
ЕТ „Издателство Летера –НФ“
3 500 лв.


„Спас Господов  в страната на амазонките. Записки под карантина“
АНТОН БАЕВ         
„Коала прес“ ООД
2 970 лв.


„Теодолит“
ДИМИТЪР ГАЧЕВ 
„Издателство Жанет 45“ ООД
1 858 лв.


„Гълъб за Бъдни вечер“
СТЕФАН БОНЕВ    
ЕТ „Издателство Летера –НФ“
3 000 лв.


„Божествени частици“
СТАНИСЛАВА СТАНОЕВА       
„Издателство ЕРГО“ ЕООД
800 лв.


„Лятна история“
ЙОРДАН КОСТУРКОВ    
ЕТ „Издателство Летера –НФ“
2 510 лв.


„Риф“
ХРИСТИНА МИРЧЕВА    
„Издателство Жанет 45“ ООД
800 лв.

 

Информация: Катрин Гутман, Връзки с обществеността, Община Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.