Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов

28.09.2020
Снимка 1

Галерия "Дечко Узунов" представя

Програма "Памет"

Реално и магично.

Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов

Септември 2020 - Февруари 2021

Откриване: 30 септ. 2020 от 18.00 часа

Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и представяно чрез не една изложба и публикации през годините, но въпреки това не всичко, създадено от него, е добре познато на публиката. Живял почти девет десетилетия, художникът оставя наследството, което свидетелства за стремежa му към познаване на различни материални и духовни „светове“. Един от тях е този на книгата. Узунов като мнозина други художници от този период отделя немалко време да изследва връзката слово–образ. Този процес започва още преди да постъпи в Художествено-индустриалното училище (ХИУ) в София (1919 г.) и продължава до края на живота му с различна степен на интерес. Работата му в посока създаване на произведения за печатни издания се увеличава след приключване на подготовката му в Художествената академия в Мюнхен (1922–1923).

Престоят в чужбина му дава възможност да общува с водещи чуждестранни и български творци не само в областта на изобразителното изкуство, но и с такива от света на литературата. Завърнал се у нас, Узунов разширява кръга от писатели, с които общува, и постепенно се превръща в един от предпочитаните художници, които подготвят корици, илюстрации към книги и портретни скици, на и за автори като: Светослав Минков, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Чавдар Мутафов, Ангел Каралийчев, Чичо Стоян (Стоян Попов), Йордан Кюранов, Атанас Душков, Славчо Красински, Димитър Пантелеев, Емилиян Станев, Николай Зидаров, Павел Матев и не на последно място Ален Боске.

В настоящата изложба, подредена в ХГ „Дечко Узунов“, се прави опит за първи път след ретроспективната изложба, посветена на стогодишнината от рождението на художника от края на ХХ в., да се представят както оригинални илюстрации, така и такива, останали само между страниците на печатните издания. В изложбата може да се види една от малкото на брой ранни илюстрации, запазени във фонда на галерията. Тя е създадена около 1922 г. и представлява неотпечатан образ към стихосбирката на Николай Лилиев „Лунни петна“. Останалите творби са от периода 40-те – 60-те години на ХХ в. Сред тях има различни варианти на илюстрации към някои от познатите и обичани приказки на Емилиян Станев „Бодливият трън“, Ангел Каралийчев „Житената питка“ и Николай Зидаров „Героична Куба“.

Портретните скици, създадени от Узунов на над 20 писатели, в изложбата са включени като репродукции от литературния сборник „Пет години“, посмъртната стихосбирка на Димчо Дебелянов „Стихотворения“, сборника за деца „Пауново перо“, книгата на Ханс Еверс „Из дневника на едно портокалово дърво“ и тази на Юджийн О’Нийл „Човекът на милионите“, тъй като оригиналите не са се запазили.

В експозицията са представени в оригинал част от книгите, илюстровани от Дечко Узунов в различни периоди на творчеството му.

Произведенията в изложбата са част от колекцията на ХГ „Дечко Узунов“ и Национален литературен музей. Книгите за експозицията са предоставени от Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Столична библиотека и колекция „Тони Николов“.

 

Информация: Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.