Янко Ненов размества фигурите с "Шах Капричо 2" в галерия Дяков, Пловдив

30.09.2020
Снимка 1

Галерия Дяков предстява

Янко Ненов

Шах Капричо 2

изложба графика

01 – 20 октомври 2020

Откриване: 01 окт. 2020 от 18.00 часа

Янко Ненов е утвърден български художник. Дипломирал се е със специалност „Графика“, но неуморно търсещата му натура работи с дърво, камък, живопис, рисунка, акварел, вдъхва живот на стари предмети от бита…с всичко онова, което му помага да изрази мислите, търсенията и настроенията си.

Янко Ненов е реализирал десетки самостоятелни изложби и  представителни участия в общи изложби у нас и в чужбина- не само в Европа, но и в Канада и Япония.

 За своя талант художникът е премиран двукратно в Канада, а също е двукратен  носител на „Награда Пловдив“ за изобразително изкуство, в това число и за изложба, реализирана в Галерия „Дяков“, носител е  на годишни награди на Дружеството на пловдивските художници и на Годишната награда на Галерия „Дяков“ през 2011 г.

 През октомври 2019 Янко Ненов представи в галерия „Дяков“ за първи път графичния цикъл „Шах Капричо“, върху който беше работил повече от две години.

 Сега, на 1-ви октомври 2020 /четвъртък/, ще представи естественото продължение на завладяващите истории на неговите шахматни фигури „Шах Капричо 2“. Работите са вдъхновени от офортите на Гоя „Капричи“. „Капричо“ означава „каприз“. Играта шах се подчинява на строги правила и не допуска никакви капризи - нито на играещите я, нито пък в правилата. А в своя графичен цикъл Янко Ненов прави точно обратното - дава свобода в поведението на фигурите от  строгата игра! Пешката, а не царят или царицата е важната фигура! Персонажите в творбите му живеят живот, различен от този в играта, те са капризни, те летят, танцуват, опиянени от свободата на движението, отдадени на радостта…

 

Информация: Анна Дякова, галерия Дяков, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.