Национална награда "Христо Г. Данов" 2020

01.10.2020
Снимка 1

Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура се присъжда на Здравка Евтимова. Това беше обявено по време на тържествената церемония по връчването на Националната награда, състояла се в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив вчера. Наградата – пластика, диплом и парична сума ще бъдат връчени на отделна церемония в София, заради невъзможност на писателката да присъства на събитието. В нея ще участват Министъра на културата Боил Банов и Кмета на Пловдив – Здравко Димитров.

Здравка Евтимова е авторът, който пише на пет езика - български, английски, френски, немски и руски, а нейните произведения са издавани в над тридесет страни по света. Тя живее и работи като учител в Перник, но нейни разкази са в учебните програми на Дания и САЩ. В България има публикувани над 90 разказа в различни сборници и книги. Произведенията й печелят признания на световни конкурси като „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, и на радио BBC, Лондон. Носител е на редица български и международни награди. Освен писател Здравка Евтимова е и преводач, превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, на произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Член е на българския ПЕН-клуб. Това е част от богатата творческа биография на Здравка Евтимова, представена от доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата.

Победителите в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов” бяха определени  от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата. Те определиха номинациите в два кръга, като последното си заседание комисията проведе в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония.

Престижната награда се връчва в следните категории: „Българско издателство“, „Автор на българска художествена литература“, „Преводач на художествена литература“, „Автор в областта на хуманитаристиката“, „Автор на издание за деца“, „Художник или дизайн и оформление на книга“, „Представяне на българската книга“ и „Библиотечно дело“.

Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

Сред официалните гости на събитието бяха инж. Александър  Държиков, председател на ОбС - Пловдив, общински съветници, писатели, интелектуалци и многобройни приятели на книгата.

 

 

Пълен списък на наградените:

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА „ХРИСТО Г. ДАНОВ ” – 2020

 Националната награда „Христо Г. Данов” за цялостен принос в националната книжовна култура се присъжда на Здравка Евтимова.

НАГРАДЕНИ ПО ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ

Българско издателство:

Издателство „Просвета – София“ („Великата България на Волга през средните векове“, автор Георги Владимиров)

Автор на българска художествена литература:

Вивиан Асса, автор на книгата „Моят Шабат“ на издателство „Факел“

Преводач на художествена литература:

Албена Стаменова, за превод на книгата „Писма до Украйна“, автор Юрий Андрухович, издателство „Парадокс“

Автор в областта на хуманитаристиката:

Хюсеин Мевсим, автор на книгата „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“, издателство „Жанет 45“

Автор на издание за деца:

Тони Шан (Антоанета Николова), автор на книгата „Приказки за страната Е“, издателство „СОНМ“

Художник или дизайн и оформление на книга:

Кирил Златков, художник на книгата „Поезия. Ронсар“ от Пиер дьо Ронсар, превод Кирил Кадийски, издателство „Колибри“

Представяне на българската книга:

Lexicon - Платформа за българска литература

Библиотечно дело:

Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – гр. Хасково

 

 

Информация: Катрин Гутман, Връзки с обществеността, Община Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.