30 картини с общобалкански сюжети и образи на именития Ганчо Карабаджаков в галерия Аспект, Пловдив

02.10.2020
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Ганчо Карабаджаков

живопис

7 – 27 октомври 2020

Вернисаж: 07 окт. 2020 от 17.00 до 20.00 часа

На 7 октомври своята 7-ма изложба в галерия Аспект открива Ганчо Карабаджаков. Пандемията KOVID 19 наложи промени в календара на галерията и планираната за април изява на Карабаджо беше отложена за есента, което от една страна бе неприятно за художника, но от друга страна изложбата съвпада с рождения му ден на 19 октомври.

За настоящата експозиция Ганчо Карабаджаков е подготвил 30 картини, рисувани през последните месеци специално за пространството на Аспект. Добре познат и разпознаваем като стил, той не изневерява на така типичните за него общобалкански сюжети и образи, поднесени със закачливо намигване и незлоблива гротеска. Платната са преобладаващо средни като формат, но присъстват и няколко по-мащабни, като „Сватба”, „Хоро” и „Зима”, населени с многобройни персонажи във вихъра на типично нашенски обичаи. Интересни творчески похвати наблюдаваме в „Семейство”, „Ктитори” и  „Воевода”, където изнесените на преден план фигури оформят кръгови композиции, докато в „Целувка”, „Шепот” и „Старите къщи” всичко се движи, хора и къщи са загубили равновесие и всеки момент ще се прекатурят през линията на хоризонта. Значителен дял в изложбата тази година имат така наречените „исторически сюжети” – наситени с варак портрети на стари български боляри, носещи духа и въздействието на традиционната иконопис. Разглеждайки колекцията като цяло, общото впечатление е за една по-различна изложба: цветовата гама е друга, почти не присъства така типичното зелено като фон, фигурите са едри и  изнесени напред, в много от картините присъстват детайли като цветни фрагменти и шевици, дори има картина без фигура – „Старите къщи” е истински градски пейзаж.

Изложбата ще бъде открита с вернисаж от 17.00 до 20.00 часа в сряда, на 7 октомври, и ще бъде  на разположение на почитателите на Карабаджо в продължение на три седмици. Нека всеки, който иска да се пренесе във веселия и закачлив свят на художника, да направи това в галерия Аспект до 27 октомври.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.