ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ НА КОМИКС-ДРУЖЕСТВО "ДИАСКОП" - ПЛОВДИВ

14.09.2013
Снимка 1

Позволяваме си да изразим своето недоумение породено от интервю на художника Сотир Гелев „Да преминеш „Над Дъгата” с българския комикс". Цитираме: „Антон Стайков и Александър Въчков са нашите историци на българския комикс. Те имат внушителни колекции и знания в тази област. Съвсем скоро ще излезе история на българския комикс от Антон Стайков, в която той се е постарал да събере много информация по този въпрос и да ни я представи по достъпен и увлекателен начин, да я визуализира богато с много илюстрации. Доколкото съм подочул, и Александър Въчков работи в тази посока, но върху какво точно не ми е известно”.

В никакъв случай не подценяваме заслугите на Антон Стайков и Александър Въчков относно колекционирането на комикси, организирането на изложби и популяризирането им в журналистични материали, но те нямат публикувани изследвания от преди 1990 г., според изисквания в областта.

Не може в сериозно изкуство, ненаучно всеки да прави каквото си иска. Това води до немалък проблем, даващ възможност за манипулиране на общественото мнение като се насочва в желана от частни лица посока. Нека бъдем разбрани правилно. „Диаскоп” ни най-малко не би си позволил да апелира за ограничаване на свободата за изразяване мнения и позиции в областта на Деветото изкуство. Но очакваше от организаторите на „Първа национална изложба на българския комикс” информациите им да съдържат доза уважение към приноса на всички региони от страната и така към историческата достоверност. Надявахме се, че тази дългоочаквана изложба ще даде възможност за представяне на различни мнения и гледни точки според нуждите на всеки регион, но мълчанието им към приноса на пловдивската традиция се възприема като груб и елементарен начин  на манипулиране широката аудитория. Струва ни се, че не е редно изложба, афишираща единение, да бъде използвана за внушаване на нетолерантност към културно-значими постижения на град Пловдив и да пропагандира лична кауза на определени нейни автори.

Тези техни действия са не само медийно затъмнение, но и слънчаво - относно осветляване достоверното развитие на комикс изкуството у нас. Организаторите на първата национална изложба не написаха дори два-три реда за това, че в Пловдив за първи път се експонираха комикси както следва: 1985 г. на Обща изложба на групата на пловдивските художници с председател Йоан Левиев; на първа - в България  - Поп-арт изложба – „Знаци на времето”, 2006 г. със съдействието на галерия „Жорж Папазов”, на която се състоя съвещание и прие дългогодишен план за развитие на комикс изкуството у нас (отразено в официалния печат и телевизия); От този дългосрочен план и приетия устав на пловдивското комикс дружество (отчети от него съществуват в архива на сайта отпреди години) следват: първата изложба в България изцяло с комикс творби през годината на признаване комиксите за изкуство - 2008, лекции по теория на това изкуство, работа с деца, отпечатване на юбилейни листове, посветени на комиксите и т.н. до включването на издание „Диаскоп” в културния календар на град Пловдив.

От години наред за всички  постижения и неудачи на пловдивското сдружение е имало прозрачност и фактите са налични дори в интернет. Не прави чест на организаторите на „Над дъгата” да убиват с мълчание тридесетте статии от средата на 80-те години, формирали изцяло българската история и теория на комиксите, дори наложиха още през социализма (след трудни дебати) названието „комикс”, докато в София продължаваха да ги наричат „разкази в картинки”. За сведения на приятелите на „Диаскоп” ще се съобщи, че през годината на комикса – 2008 г. по време на изложбата „Аспарухови прозрения” се състоя и „Първа научна конференция, посветена на българската теория и история на комиксите”. В резултат на самата изложба се прожектира филмът „Комикси в България се правят отдавна”. На конференцията се взе подписано решение „авторите, желаещи да работят върху културно значими въпроси по история и теория на българските комикси, независимо колко добре известни автори са - да имат разрешително писмо от комикс дружество „Диаскоп” – Пловдив. Това се направи според факта, че преди 1990 г. няма други публикувани изследвания в областта на Деветото изкуство у нас, освен тези отпечатани официално в Пловдив и този град от години е носител на тази традиция. Молим да не се правят фантастични и с лъжа оплетени нови истории и теории на българските комикси според частни мнения. Ако авторите, приготвили новите история и теория на комиксите покажат официални публикации от преди 1990 г. по въпроси на това изкуство ще се извиним от пловдивското дружество и поправим в изследванията си този пропуск. Ще ги потърсим за съвместна работа и сверим резултати. Но засега нямаме повод за това и считаме, че техните прояви са медийно, слънчево и лунно затъмнение спрямо град  Пловдив като кандидат за столица на културата, чието лого бе нежелано в колективната им изложба.

Комикс дружество „Диаскоп” – Пловдив (чиито устав  от години може да се види нагледно в интернет, за разлика от подобните сдружения в страната от по-късно време)