МЯСТО ДО ПРОЗОРЕЦА: Проект на Катержина Шеда, създаден за софийския квартал Манастирски ливади – запад

20.10.2020
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия представя

МЯСТО ДО ПРОЗОРЕЦА         

Проект на Катержина Шеда

за квартал Манастирски ливади – запад

в София под формата на градска игра с участието на хората

Ул. Казбек, Манастирски ливади – запад

31 октомври – 1 ноември 2020

10:00 – 17:00 часа

Катержина Шеда е международно известна чешка художничка, която се занимава с общности. Нейните произведения често имат характера на градски игри и винаги са свързани с участието на голям брой хора. Авторката се интересува от всекидневния живот и обстоятелства на дадено място, като се стреми да ги подобри, промени или да ги представи от друга гледна точка. Всеки един от проектите й е вдъхновен е от наблюдението върху рутинни, съвсем обикновенни дейности или действителност, върху която художничката намира начин да въздейства. Участниците в нейните акции са хиляди жители на малки населени места, квартали или градове. Те стават герои в истории чрез прости действия, които извършват заедно със своите съседи, съграждани или други хора в ежедневното им обкръжение.

„Място до прозиреца“ е проект на Катержина Шеда, създаден за софийския квартал Манастирски ливади – запад, който ще се състои през 2020 и 2021 година. Художничката кани хората от квартала и гражданите на София да се включат в акция под формата на градска игра като споделят идеите и визиите си за промяна и облагородяване на мястото. Манастирски ливади – запад е един от кварталите в София, в който най-вече проличава проблемът с презастрояването, липсата на основна инфраструктура като улици и тротоарти, оскъдните зелени площи, отсъствието на публични сгради и детски градини.

На 31-ви октомври и 1-ви ноември хората ще могат да излязат на разходка с кола със семейството или приятелите си, да паркират на някое от освободените места на ул. Казбек в Манастирски ливадии – запад, да изберат прозореца с най-неприятната гледка и да нарисуват върху стъклата на автомобила си какво искат да добавят или да променят в това място. Техните идеи и коментари ще бъдат заснети и показани в рамките на изложба в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия през декември 2020 г. Най-добите предложения ще получат награда, а всички идеи ще бъдат публикувани и представени така, че да бъдат видими и разбрани от кмета на София и хората от общината.

Катержина Шеда е реализирала свои проекти по целия свят – от Силиконовата долина в Америка до Чернобил в Украйна. Нейните работи са били показвани в Тейт Модерн, Лондон, Документа в Касел, Венецианското биенале и много други международни платформи и пространства за изкуство. За представянето си в ключовия международен форум за съвременно изкуство Документа 12 в Касел през 2007 г.Катержина Шеда създава проект за квартал в родния си град Бърно, чрез който успява да сближи хората като ги провокира да се обърнат един към друг и да видят общата среда, в която живеят. През 2011 г. художничката кани хората от село (Bedrochovice)в Чехия да се преместят в околностите на Тейт Модерн в Лондон и за един ден да правят същите неща, с които обичайно прекарват почивните си дни. Целта е хората да погледнат на себе си от друга гледна точка на новото място и да се обединят около общи действия и активности, за които в работните дни нямат време и които сплотяват тяхната общност и разнообразяват живота им. Сред по-новите й проекти е инициативата „Нещо за нещо“ в Lofoten, Норвегия през 2019 г., при която на туристите се предоставя безплатен ербиенбипрестой в добре оборудвана каравана срещу извършване на някаква помощ или услуга за местната общност.

Проектът „Място до прозореца“ е подкрепен от Министерство на културата в Чехия, Чешки културен център в София, Столична община, Район Витоша, Софийска градска художествена галерия. Той се състоява по инициатива на Софийска градска художествена галерия – филиал галерия „Васка Емануилова“ и сдружение „Заедно за Манастирски ливади – запад“.

 

За повече информация следете:

Фейсбук страницата на проекта

https://www.facebook.com/A-Place-By-The-Window-Място-до-прозореца

или уебсайт на адрес - www.placebythewindow.com, който ще бъде активен няколко дни преди събитието.

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.