Излезе от печат кино-книгата с илюстрации от Стилиана Георгиева "Златното кандило. Живот и чудеса на Свети Климент, Архиепископ Охридски"

17.12.2020
Снимка 1

За патронния празник Средно училище „Св. Климент Охридски“ подготвя богато наситена програма, в която включва предпремиерно представяне на книгата „Златното кандило. Живот и чудеса на Свети Климент, архиепископ Охридски“. Книгата излиза с благословението на Пловдивския митрополит Николай и е под съставителството на свещеник Пантелеймон, клирик от едноименния храм в града.

Илюстрациите са дело на художниците Стилиана Георгиева и Георги Чепилев. Книгата разказва за светия живот и благодатната дейност на този велик будител.

Учениците ще имат възможност чрез онлайн връзка да се полюбуват на илюстрациите, които оживяват от четката на талантливите художници.
Дългогодишните преподавателки по музика и изобразително изкуство – г-жа Райчинова и Русева, с учениците от 1. клас – малките климентовци, ще излъчат съвместен аудио-вузуален продукт, включващ изпълнението на химна на училището.

До момента са проведени библиотечни уроци на теми: „Пътят на книгата от пещерния й формат до Гутенберг и след това“, „Св. Йоан Рилски и будителството“, викторина по приказките на Джани Родари и литературни игри – игри с рими, игри с асоциации и гатанки любими.
Експонирани са две изложби във фоайето на училището на тема „Моето семейство“ и „Младите следовници на старобългарските книжовници“.

Макар и в електронна среда празникът ще бъде отбелязан с уважение и почит към патрона – Свети Климент Охридски.

Училището изказва своите най-искрени благодарности на Църковното настоятелство при храм „Св. Климент Охридски“, Пловдив за оказаното съдействие.

Назаем от Plovdiv-Online

 

От изложбата "Междинни форми" - 06 окт. 2020 в галерия Орфей, Пловдив.

Официални гости на откриването.

 

Прочетете повече за художниците в Диаскоп:

Стилиана Георгиева - Stella

Георги Чепилев

 

Кадър от книгата: "Изгонването на Свети Седмочисленици", стр. 13

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.