Петко Славов: "Въпреки любовта"

11.02.2021
Снимка 1

Първият роман на Петко Славов Въпреки любовта е камерна история за търсенето на пътя към другия. Търсене, което следва ритъма на съвременния свят, минава през изпитанията и самотата на емигрантския живот, доближава се до смъртта. Роман за взаимността, за любовта и болките ѝ, за обичането чрез музика.

Щастие

Слънцето в Берген беше пожълтяло като брадата на стар пушач. Светлината, която струеше от него падаше косо и караше всичко да изглежда нереално и приказно. Хората крачеха вглъбени, нехаещи какво става наоколо. Трябваше да си спрял, трябваше да не бързаш, за да усетиш, да се насладиш на безвремието. Трябваше да се пренапише възпитанието на хората, за да погледнат с други очи или просто да си пускат Джон Ленън по-често. Трябваше да не работиш от девет до пет, да си свободен, артистичен, естет и чувствителен, за да пиеш от подхвърлената ти красота, с която да пооблекчиш екзистенциалните си болки.

Марина стоеше в инвалидния си стол, пушеше цигара и слушаше уличния музикант, който пееше „Sunny Afternoon“ на Кингс.

Изпитваше напрежение в раменете си, неудобство и болка от постоянната седнала поза и все още не чувстваше краката си. След престоя в болницата след скока ù докторите казаха, че трябва да се счита за късметлийка, че въобще е жива и че дори ще проходи скоро след задължителнителната физиотерапия. Но на Марина не ù трябваше никой да ѝ казва дали е късметлийка или не. Тя си знаеше каква е.

Изписаха я и тя видя укора в очите на медицинската сестра, попълваща документите. Поредната глезла, която е решила да посегне на живота си от скука! Усещаше, че я гледат и със сигурност шепнеха зад гърба ù, когато я видеха с количката по коридорите на болницата.

Може и така да е, може би бяха прави. Марина не знаеше от къде идва постоянното ù чувство за безпътица, апатия и липса на цел. Твърде много ли беше мечтала? Може би животът беше нещо друго?

Беше се родила на грешното място и трябваше да извърви километри, за да започне наравно с хора като Едуард, Ингве и Луиза. Бяха на един старт, но тя вече беше уморена и прегоряла, а тепърва предстоеше състезание.

Беше изгубила желанието си за надпревара и доказване. Тя просто искаше да се наслаждава. И много егоистично искаше да се наслаждава сама, не искаше да отслаби удоволствието като го споделя с други.

Загаси цигарата си, свали слънчевите си очила, изчисти ги от уличния прах и ги постави пак. Макар, прикована насила на едно място, тя напук на всичко се чувстваше за пръв път добре. Нямаше за какво да се състезава и за какво да се бори. В началото мислеше, че ще откачи. Но дойде спокойствието, изведнъж тя видя всичко около себе си забавено. Хората вечно бързаха и лицата им бяха напрегнати, гледаха един през друг и амбициите им за какво ли не ги изкривяваха в грозни форми. Марина често гледаше нагоре и картините, които небето предлагаше се сменяха бързо и задържаха погледа за дълго време. Действаха уcпокоително и тя забравяше за болката в гърдите и напрежението в раменете. В главата ù нахлуваха спомени. Лицата на баба ù и дядо ù бяха пред очите й. Техните усмивки я караха да се чувства малко момиче и като в детството – безсмъртна.

Тогава Марина започна да се колебае за второто скачане. Вече не беше толкова сигурна, че това е решението ù. Запали нова цигара и музикантът започна да изпълнява „Just Like a Woman“ на Боб Дилън, мелодията я унесе и тя се отпусна в полусън.

 

Фото: Петко Славов

 

От романа на Петко Славов
"Въпреки любовта", ноември 2020
ИК Жанет 45
Оформление: Румен Жеков, рисунка: Симона Славова
Редактор: Яница Радева и Красимир Лозанов
Брой страници: 196
Цена: 16.00 лв.


Публикува се със съдействието на ИК Жанет 45.

 

За Петко Славов

Петко Славов е композитор, китарист и професионален мечтател. Роден е в Казанлък, града на Петко Стайнов и Чудомир. Израства до фабриката за музикални инструменти Кремона. Поради тези обстоятелства му е трудно да реши дали повече обича да свири, или да пише.

Странства като музикант по нощните клубове и барове на Норвегия, Швеция, Дания, Латвия, Естония, Исландия.

Четиринайсет години е в бенда на шоута на БНТ Нощни птици. 

Заедно с брат си Николай създават поп групата Airbag, а песента им Her Voice е включена в популярния новрежки телевизионен сериал Хотел Цезар. Обича да се усамотява и да наблюдава хората.

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.