"Множествена личност" от Татяна Шчербина скита из историята в летаргичен сън

20.03.2021
Снимка 1

Главната героиня Роза прекарва много години в летаргичен сън. Във въображението си тя се скита през историята: попада в древността, в Средновековието, в последните години на Съветския съюз или в съвременна Русия.

В реалността обаче се случват още по-невероятни метаморфози с герои от класическата световна литература: Пушкин се появява в Москва през 2006 г., шекспирови герои са президенти, Лаерт е отровен с полоний и др.

Въпросът, който всички задават, е дали времето тече само в традиционната посока – от миналото към бъдещето?

„Множествена личност“ е интригуваща новела. Прочитът на всяка страница е неочаквано пътешествие, което ни оставя да размишляваме върху фрагментираните спомени, диалози и видения.

Все пак е странно, че не помня себе си през всички тези исторически периоди. Помня факти и сцени, и то само защото все още живея в един и същи дом, който събира моята личност в едно цяло. Но не мога да се идентифицирам: това съм аз там, в рокля с ярък цвят, с тесен колан около нервна талия, пия на екс бутилка сухо вино. Приготвям се за това, което трябва да бъде една последна среща. Той идва. Не виждам много смисъл, но произнасям предварително научен монолог: „Всичко е свършено.“ Той се мръщи и задава само един въпрос: „Не ме ли обичаш вече?“ В този сценарий, би трябвало да кажа: „Не“. Да излъжа…

За Татяна Шчербина

Татяна Шчербина е родена през 1955 г. в Москва. Завършила е Филологическия факултет на Московския държавен университет. Работила е като журналист. Живяла е в Германия и Франция. Известна е с поезията и прозата си, както и с голям брой есета и преводи от френски език. Получила е различни литературни награди и е считана за една от най-известните писателки в Русия.

 

Информация: Издателство "Авиана", Бургас

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.