Иван Краевски открива пролетния сезон в галерия Аспект, Пловдив

01.04.2021
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Иван Краевски

изложба живопис

6 – 20 април 2021

Вернисаж: 06 април 2021 от 16.00 до 19.00 часа

Макар и с малко закъснение, пролетният сезон в галерия Аспект започва със самостоятелната изложба на Иван Краевски - пловдивски художник, който няма нужда от специално представяне. Като дългогодишен учител в Художествената гимназия в града, той е открил тайните на изобразителното изкуство на не едно и две поколения бъдещи творци, а след оттеглянето си от преподавателска работа, се отдава на активно творчество в ателието си. И докато предишната му изложба в галерия Аспект през 2019 г. имаше донякъде ретроспективен характер, настоящата е от картини, създадени основно през последното лято в родното му село Зелениково.

В експозицията, която включва тридесетина творби, Иван Краевски представя разнообразни теми и живописни техники. Четирите годишни времена, които открай време са негово вдъхновение, са претворени в пейзажи от Средногорието, Пловдив, Родопите и Венеция. Другата характерна за художника тема са женските образи, пресъздадени като лазарки и глави на момичета. В настоящата изложба той демонстрира виртуозно владеене на много и разнообразни живописни техники– чист акварел, чист пастел, акрил, акрил и пастел, акрил и акварел.

Изложбата ще остане в галерията две седмици и ще бъде открита с верниаж в присъствието на автора на 6 април от 16.00 до 19.00 часа, като изрично молим посетителите да проявят разбиране за това, че в залата няма да бъдат допускани повече от няколко човека едновременно, както и посетители без маски.   

За Иван Краевски

Иван Краевски е български художник, живописец. 

Роден е през 1943 г. в с. Зелениково, Пловдивско. През 1971 г. Завършва Живопис във ВИИ „Николай Павлович” – София през 1971. Член е на групата на пловдивските художници от 1971 г. Участва в окръжни и национални изложби, както и в експозиции зад граница – Полша /Занемеш, Познан/, Германия /Мюнхен, Магдебург/, Франция /Париж/, Англия /Лондон/. Има двадесет самостоятелни изложби. Живее и работи в Пловдив.

Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Германия, Полша, Испания, Япония, Русия и др.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.