"Излекувай се със смях": НАД 100 СТИХОВЕ ОТ ДИМ К. ДИМ И 25 КАРИКАТУРИ НА МАРИНА ГОРЕЛОВА ЦЕРЯТ ДЕПРЕСИЯТА И ВРЪЩАТ БОДРОСТТА

07.04.2021
Снимка 1

Протест и риск

На площада хората събрани –
млади, дядовци, родители,
провокатори и хулигани,
но и… вирус-заразители!

Звание-призвание: хуморист

Април е особен месец за професионалните хумористи и за хората, които просто обичат хумора. Защото "запалителът" на бодростта, който хората получават през първия ден от месеца, им дава запас от енергия, за да продължат да вървят по пътя на оптимизма. Така и новата книга "Излекувай се със смях!" от издателство "Талант"- добър пример на весел, жизнерадостен и актуален хумор, ни изцелява и помага по време на пандемията.

Излекувай се със смях

Стихчета ви нося тук
лековити като лук,
за сърце, душа и страх –
излекувай се със смях!

 

В книгата са представени поетични творби на проф. Димитър Димитров - академик и поет, (Дим К. Дим) и карикатурите на призьора на международните конкурси - художничката Марина Горелова. Този творчески тандем беше създаден през миналата година, когато проф. Димитър Димитров след персоналната изложба на Марина Горелова в Европейската столица на културата предложи да се създаде новата книга заедно. Той избра 25 рисунки, които най-много му харесват и тематично се съчетават със стиховете, макар да не са създадени като илюстрации на поетични произведения Марина Горелова е автор и на дизайнана корицата. В тази весела хумористична книга са включени над 100 стихове, епиграми, пародии. Има 3 тематични раздела, коите включват някои творби от предходните му стихосбирки «Тест за младост» (2015) и «След Десети» (2018), и нови много интересни и актуални стихове и епиграми: «2020 високосна вирусна...», «Записки побългарските страдания», «Любов и вирус», «Молебен за сняг», «Протест и риск» (юни 2020).

Непобеден

Когато имаш изпит или състезание,
когато те очаква труден, важен ден…
Чети! Почувствай благотворното влияние!
Ще бъдеш винаги със дух непобеден!

 

Както казва Михаил Вешим, главен редактор на хумористичния вестник "Стършел", в предговора към книгата :

Освен научните титли, освен званията и длъжностите, Димитър Димитров имаше още едно звание-призвание: хуморист. Имаше и свой хумористичен псевдоним – Дим К. Дим, с който подписваше сатирично-поетичните си проблясъци. Онези весели искри, които пръскаше като бенгалски огън около себе, за да разцъфват усмивки по лицата.

 

Карикатури на Марина Горелова:

1. "Богати и бедни"

2. "По-силно от смъртта"

3.  "Пиедестал на писателя"

 

Борис Петров

 

Информация и снимки: Борис Петров

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.