Галерия Аспект посреща Великден с изложба на самобитния пейзажист Хинко Хинков

17.04.2021
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Хинко Хинков

изложба живопис

21 април – 11 май 2021

Вернисаж: 21 април 2021 от 16.00 до 19.00 часа

В навечерието на светлите великденски празници в галерия Аспект отново гостува един талантлив и запомнящ се творец – самобитният Хинко Хинков. Когато в далечната 2008 г. го поканих за пръв път да направим изложба, той беше напълно непознат на пловдивската публика, а днес, след тринадесет години и седем самостоятелни изложби в Аспект, той е обичан и ценен от пловдивчани и аз се радвам, че успях да наложа един толкова интригуващ художник.

Настоящата изложба се случва след четири годишна пауза и съдържа двадесетина платна, създадени именно през този период. Хинко е особен художник – самобитен и самоук, той през целия си съзнателен живот се издържа като творец на свободна практика и разработва свой собствен стил в пейзажната живопис. В експозицията присъстват пейзажни сюжети от околностите на Плевен, родния град на автора, от Орешак, Дряново, Родопите; има и два градски пейзажа, отново от родния Плевен.

Всяка картина представлява реално съществуващо място, като много характерно за Хинко е използването на един и същи сюжет, разработен и представен по няколко различни начина – като цветова гама, настроение, внушение. Техниката му е обработена и шлифована през годините и стилът му на живописване е разпознаваем и често определян като наивистичен, по-скоро като наивен реализъм. Картините на Хинко Хинков носят своя неповторима атмосфера -  малко носталгична, малко романтична, сякаш художникът съзнателно се стреми към едно ретро звучене, опитвайки се да предаде на зрителя своето светоусещане и разбиране за живота.

Изложбата ще се открие с вернисаж на 21 април, сряда, от 16.00 до 19.00 часа, за съжаление, поради усложнената епидемична обстановка,  художникът няма да присъства лично, но чрез картините си все пак ще бъде сред нас. Нека всеки, който иска да се докосне до самобитното творчество на Хинко Хинков, да заповяда в галерия Аспект до 11 май.

 

За Хинко Хинков

Фото: в-к Посредник, Велико Търново

Хинко Хинков е роден на 24. Май 1952 г. в гр. Плевен. Той е самобитен и самоук творец, без академично образование. От 1978 г. участва редовно в общи регионални и национални изложби и е член на Съюза на българските художници. Има реализирани над 20 самостоятелни изложби и участия в множество пленери. Негови творби са притежание на Националната Художествена Галерия, Софийска Градска Художествена Галерия, Градска Художествена Галерия - Плевен, Художествени Галерии в Габрово, Ловеч, Търговище, Сливен, както и в частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Плевен.

 

  

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.