"А - или без извинение": NEXT Balkan. Албанско съвременно изкуство в галерия Васка Емануилова и галерия DOZA

17.04.2021
Снимка 1

Галерия Васка Емануилова

и галерия DOZA

представят

А - или без извинение

NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство

Куратор: Адела Деметя

Бора Бабочи, Диомен Боричи, Ени Дерхеми,

Фатлум Дочи, Аурора Калеми, Ледия Костандини,

Олсон Ламай, Илир Лука, Миряна Мечай,

Грета Плана, Алкета Рамай

21 април – 13 юни 2021

Вернисаж:

20 април 2021, 18:00 – 20:00, галерия В. Емануилова

20 април 2021, 19:30 – 21:00, галерия DOZA

В изложбата участват единадесет автори, които представят младата, развиваща се сцена на изкуство в Албания. Тяхното представяне е част от платформата “NEXT Balkan”, проследяваща тенденции в съвременното изкуство на Балканите. След представянето на сръбското съвременно изкуство през 2019 г. настоящото събитие представлява кураторската гледна точка към албанската сцена на Адела Деметя, основателка и директорка на „Лаборатория за изкуство в Тирана – Център за съвременно изкуство“.

Галерия „Васка Емануилова“ е партньор на платформата "NEXT Balkan" и на настоящата изложба, които са иницирани и организирани от Арт фондация "ДОМА".

 

Какво се случва на сцената на съвременното изкуство в балканските страни днес? Можем ли да намерим пресечни точки и общи тенденции? Как си представяме „бъдещето“ на изкуството и можем ли да говорим за един споделен разказ след наследството на големите балкански изложби?

Това са част от въпросите, които платформата “NEXT Balkan” се опитва да зададе и развие. Изложбата „А или без извинение“ е коментар върху тях. Според замисъла на кураторката тя се разполага отвъд 90-те на албанската сцена и силното представяне на социалнотo и политически ангажираното изкуство. В Галерия „Васка Емануилова“ и Галерия DOZA са показани произведенията на разнообразна група автори, завършили образованието си в Албания и извън страната, които работят с богат набор от медии и изразни средства. В изложбата са включени картини, инсталации, видеа, звук и светлина, като кураторката се е стремила максимално да подчертае свободата на художествения замисъл. 

По нейните собствени думи: „А или без извинение“ е концепция за изложба и мото, вдъхновено от артистичния и кураторски подход, който прави опит да избегне усещането за идентифициране с онова, което може да бъде възприето като ограничение. A, като първа буква от азбуката, символизира всяко начало, а в тази изложба отправната точка е концепцията да не се извиняваш. Без извинение: като един съществен аспект, който всеки художник или куратор може да притежава и да използва за осъществяване на своите цели, за да бъде възможно най-честен към вътрешната си по-висша реалност. Без извинение за избора да не представлява или свидетелства за културните, политическите и икономическите проблеми или да не документира посткомунистическото състояние и да разсъждава върху травмата и колективния опит, какъвто е случаят с много изложби и проекти на художници от Югоизточна Европа на Запад или в самия регион след падането на Берлинската стена.

Художниците, включени в изложбата развиват по-персонализирана практика, която им дава възможност да се занимават със субективното възприятие за съществуване, вътрешно изследване и универсално осъзнаване, а не просто да идентифицират и реагират на дадената реалност.“

 

21.04., 17 ч., Галерия DOZA – Разговор на кураторката Владия Михайлова с Адела Деметя и Бора Бабочи за кураторската концепция, мотивацията и избора на художниците. Какво означава днес свободата на художника и какви са нейните измерения на фона на традициите на изкуството, настоящето на социалното съществуване на авторите и визиите им за бъдещето.  

Събитието ще се проведе с ограничени места при спазване на противоепидемичните мерки. То ще бъде излъчено и онлайн.

Изложбата е подкрепена от програмата „Визуални изкуства“ на Министерството на културата на България.

 

Наименования на творбите:

1.

Бора Бабочи, Пролетни обреди, 2020, рисунка и монтаж върху картон

Bora Baboçi, Rites of Spring, 2020, drawing and montage on cardboard

2.

Алкета Рамай, Обектът, 2018, инсталация; неонова светлина, глина

Alketa Ramaj, The Object, 2018, installation; neon light, clay

3.

Ени Дерхеми, Формата на душата, 2020, поезия върху дигитална фотография

Eni Derhemi, Soulshape, 2020, poetry on digital photography

4.

Ледия Костандини, Драги балкон, 2020, 14 рисунки

Ledia Kostandini, Dear Balcony, 2020, 14 drawings

5.

Олсон Ламай , Бели халки, 2021, светлинна инсталация

Olson Lamaj, White Rings, 2021, light installat

Повече информация за авторите и кураторката на изложбата можете да намерите на:

www.veg.sghg.bg

Следете информацията за изложбата на:

Страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/118712703579446    

Арт фондация „ДОМА“: https://www.facebook.com/DomaArtFoundation

Галерия „Васка Емануилова“:

https://www.facebook.com/Vaska-Emanouilova-Gallery-130876093603950

Галерия DOZA: https://www.facebook.com/dozagallery/

Галерия Васка Емануилова, филиал на Софийска градска художествена галерия

Бул. „Янко Сакъзов“ № 15, Парк Заимов; тел. + 359 2 944 11 75; + 359 878 190 316

Галерия DOZA

Ул. „Цар Самуил“ № 52; тел. + 359 888 660 528

 

Информация: Петър Димов, Маргарита Енева, Връзки с обществеността, СГХГ

                              


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.