"В пукнатините на канона" от Георги Господинов ечи футуристично "Кресчендо", летят към нас цветя и самолети

27.08.2021
Снимка 1

За книгата

Как един български аероплан влита в историята на футуризма… Как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“? Какъв е случаят с единственото футуристко списание у нас „Кресчендо“ и кога провинцията ражда авангард?

Защо социализмът е труден за разказване? И още – за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц. За невидимата литературна антология, скрита в последните български банкноти. И за една възможна история на тъгата в българската литература.

Книга за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното.

Георги Господинов изследва внимателно и с чувствително око провинциите и перифериите на литературната история.

 

Празници на изкуствата Аполония

5 септ. 2021 от 19.00 часа

7 септ. 2021 от 18.00 часа

Книгата „В пукнатините на канона“ излиза от печат броени дни преди нейната премиера на Празници на изкуствата Аполония. Срещата с писателя Георги Господинов е на 5 септември от 19 часа в двора на Художествената галерия в Созопол, като част от програмата на фестивала. По покана на Фондация „Аполония“ Господинов ще води и майсторски клас за творческо писане от 1 до 5 септември.

На 7 септември от 18 часа в рамките на Алея на книгата София Георги Господинов ще се срещне с читатели и ще раздава автографи на щанда на Жанет 45 в книжна шатра 19, бул. Витоша.

 

Издателство Жанет 45 (2021)
"В пукнатините на канона. Провинции, аероплани, лексикони"
Автор: Георги Господинов
Художник на корицата: Иво Рафаилов
Визуално оформление: Венета Атанасова
Научни рецензенти: доц. д-р Бойко Пенчев, доц. д-р Елка Димитрова
Редактор: Биляна Курташева
Жанр: Литературна история
Цена: 18.00 лв.
Брой страници: 316

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.