"Материя и време": Живопис и скулптура на Венцислав Марков в галерия Ларго, Варна

31.08.2021
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Венцислав Марков

Материя и време

изложба – живопис и скулптура

1 - 20 септември 2021

Откриване: 1 септ. 2021 от 18.30 часа 

От 1-ви септември 2021 Арт галерия Ларго открива есенния изложбен сезон с представяне на варненския скулптор Венцислав Марков. Експозицията е озаглавена „Материя и време” и в нея награденият с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго" автор ще се представи с живопис и скулптура. Както по същото време преди две години, Венци показва освен пластика и релефи от бронз и метал, така и картини, в които върху платното по специален начин са интегрирани обекти от метал.

Мотото на изложбата – „Материя и време” отразява творческите инвенции на автора, разработени в две сюжетни и обектни линии – серията „Наследство”, свързана с времето и неговата многопосочност, променливост и неумолимост и серията „Бикове”, свързана с материята, нейната устойчивост и експлозивна сила и в същото време- нейната уязвимост и преходност.

В пластиките и релефите на варненеца ще открием така типичната за неговото творчество устремност, мощ, енергия. Скулптурите на бикове излъчват сдържана сила, готова да избухне. В една от тях, бронзовата пластика „Надмощие”, тази сила е укротена от фигурата на тореадор, пред когото бикът е склонил глава в подчинение, символизирайки истината, че човешката воля е в състояние да овладее и най-мощните пориви на материята и на природата.

В релефите, скулптурите и картините, свързани с цикъла „Наследство” ще открием как Марков дълбае с упоритост и разгръща пласт след плат слоевете на времето, въплътили промените на материята. В „Спомен от миналото” едно дърво израства от корените си в миналото и протяга клони като ръце към бъдещето. Авторът утвърждава вековната истина, че всичко в природата носи своето наследство в гените и в клетките си и не може да има промяна и развитие, ако няма устойчивост и връзка с корените. В бронзовия релеф „Стремеж” ще открием закодирани едновременно и материалното, изразено в мъжката фигура от която израстват мощните корени на дървото на живота и духовното, символизирано от фигурата на Икар, полетял към небесата на крилете на своите илюзии и мечти.

Материята е само една от страните на съществуването. Другата е времето. Те са в симбиоза, но и в противоборство. Материята е тленна и преходна, но в същия момент заради безкрайното й възкръсване в нови форми, тя е вечна и непреходна. Времето е измеримо в очите на човека, защото чрез него той изразява своята и на материята промяна и развитие. И в същия момент то е неизмеримо, защото не съществува, а е само философско понятие, създадено от човешкия ум, за да му служи. Ако перифразираме Кант, времето е форма, в която усещаме материята чрез сетивата си. Материята и времето не са дадености, които съществуват сами по себе си. Те са винаги в диалектическа връзка и взаимозависимост. Те са нашите помощни жалони в начина, по който подреждаме света.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 01 септември 2021, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на ww.largogallery.com. Изложбата продължава до 20 септември 2021.

Венцислав Марков 

е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ Добри Христов - Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА - София, специалност Метал. Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика. Венцислав Марков има две изложби-скулптура в галерия „Ларго” през 2010 и 2011 година, както и самостоятелна изложба в галерия Минерва, София (2014). Има участия в над 50 престижни общи изложби, по-важни от които: Национална изложба скулптура, СБХ, гр. София (2006), участие в 30-ти конгрес на медалната скулптура, Колорадо, САЩ (2007), изложба на секция Скулптура, ул. Шипка 6, София (2009), 2-ри и 3-ти Международен арт-форум „Без граници”, Балчик (2009). Печелил е множество награди, средкоито: първо място в Конкурса за уникат, Варна (2008), Награда Варна със Сдружение Evolution (2012), Награда за скулптура в Националното биенале „ТЕНЕЦ“ в град Монтана (2016). Венцислав Марков има 16 участия в международни уърк-шопове, член е на артистичната мрежа „Скендерман”. От 2014 г. е член на СБХ. В периода 2015 – 2018г. е Председател на Сдружение на художниците – Варна. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт галерия Ларго. Живее и работи във Варна.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.