Изложба на Димитър Киров - ДиКиро и Георги Божилов - Слона по случай 85 години от рождението им

31.08.2021
Снимка 1

ГХГ Пловдив представя

Димитър Киров - ДиКиро

Георги Божилов – Слона

85 години от рождението им

3 - 25 септември 2021

Откриване: 3 септ. 2021 от 18.30 часа

Галерия Капана, Пловдив

През 2020 г. се навършиха 85 години от рождението на двама прочути пловдивски художници – Димитър Киров - ДиКиро и Георги Божилов – Слона. Ограничителните мерки, наложени от COVID - епидемията, попречиха на Градска художествена галерия – Пловдив да отбележи годишнината. Заради убедеността, че публиката заслужава тази среща с изкуството на талантливите творци, двойната изложба все пак ще се състои от 3 до 25 септември в галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29). За тази изложба Русалия Кирова – съпруга на Димитър Киров, предоставя 30 картини от именития художник. От общата им семейна сбирка са и творби, свързани с Георги Божилов. Картини от своя фонд ще покаже Градска художествена галерия – Пловдив. С 10 произведения от Георги Божилов в изложбата се включва и Общински институт „Старинен Пловдив“.

Житейските и творчески паралели между Димитър Киров и Георги Божилов не са малко, макар двамата да имат съвсем различен творчески натюрел, стил и образност. ДиКиро е роден в Истанбул (20.05.1935 г.), но израства в Пловдив и завинаги свързва името си с пловдивския кръг художници, разчупили клишето на догматичното изкуство от 60-те години. 

Роденият на 13.06.1935 г. в Пловдив Георги Божилов развива също тук своя артистичен потенциал, експериментира, търси индивидуален пластичен изказ, своя палитра.

И двамата художници завършват монументална и декоративна живопис в Художествената академия в София, в класа на проф. Георги Богданов, в една и съща година – 1959. И двамата веднага правят впечатление с таланта си.

Създават авторски монументални творби като фрески, мозайки, сграфито, оформящи и до днес облика на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. Обезсмъртяват ги обаче живописните им платна. Заедно с Йоан Левиев, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков те променят пътя на българското изобразително изкуство през втората половина на ХХ век, европеизират го.

Двамата артисти са и добри приятели, издигнали се над творческия егоизъм, конкуренция, суета. И двамата населяват сега небесните си ателиета.

Двойната изложба се открива на 3 септември от 18:30 часа. Носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекцията на ръцете са задължителни.

 

ГЕОРГИ БОЖИЛОВ - СЛОНА

1935 - 2001

Георги Божилов, известен и псевдонима си Слона, е роден на 13 юни 1935 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва декоративно-монументална живопис във ВИИИ „Н. Павлович“- София (сега Национална художествена академия), в  класа на проф. Георги Богданов. През същата година участва в Първото международно биенале на младите художници, проведено в Париж. От 1960 г. негови творби са селектирани за общите художествени изложби на СБХ. Приживе прави над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина (СССР, Турция, Полша). Заедно с Енчо Пиронков, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски, Христо Стефанов Георги Божилов формира така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“.

Работи основно в областта на кавалетната живопис. Създава портрети, пейзажи, фигурални композиции.

„…Неговата живопис се отличава безпогрешно и не престава да вълнува специалисти и ценители. Творчеството му привлича с онази непосредствена премереност на четката по отношение на колорита и изграждането на формата, които художникът последователно и безкомпромисно усъвършенства през годините. Специфичната деликатност и красота на неговата живопис може да се дефинира като неподправена и своеобразна интелектуално - лирична амалгама, определяща художествената дейност на Георги Божилов от втората половина на XX в. като самобитна, лична и оригинална.“ (д-р Анжела Данева).

Дело на Георги Божилов са и някои монументални приложни творби в Пловдив: стенопис в Народна библиотека „Иван Вазов“, мозайка в Централна поща, сграфито при Художествената галерия в Стария Пловдив, фасади на частни и обществени сгради.

Носител е на награда на СБХ през 1964 г. и на званието „заслужил художник“ през 1979 г.

Творби на Г. Божилов се намират в държавни и общински галерии, в публични институции, както и в частни сбирки в България и по света.

Художникът умира при инцидент на 30 май 2001 г., на 66-годишна възраст.

На ул. „Княз Церетелев“ №1 е устроена Постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона“ към Градска художествена галерия – Пловдив.

 

ДИМИТЪР КИРОВ

1935 - 2008

Димитър Киров, известен също като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция. Семейството му се установява трайно в Пловдив, където Киров завършва Френския католически колеж „Свети Августин“. По-късно е подчертавал, че общуването с френската култура още в ученическите години изиграва водеща роля в развитието му като художник. През 1959 г. завършва монументална и декоративна живопис във ВИИИ „Н. Павлович“- София (сега Национална художествена академия), в класа на проф. Георги Богданов. Твори в областта на живописта и монументалното изкуство. Заедно с Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков Ди Киро е от групата пловдивски художници, смятани през 60-те години на ХХ в. за творци, прекрачили решително ограниченията на тогавашното нормативно изкуство. Художественият стил на Димитър Киров се откроява и разпознава с предпочитанията му към ярките, контрастни цветове, експресията и плътността на полагане на боите.

Темите, които го вълнуват дълбоко, могат да се проследят в циклите с картини: „Орфей“, „Далеч в историята“, „Икони“, „Кръста“. Връща се отново и отново към пейзажи от трите града, останали завинаги в сърцето му – Пловдив, Истанбул и Париж. Артистът, музиката, изкуството са една перманентна тематична линия в творчеството на ДиКиро. А негова неизменна муза - балерината Русалия Кирова, житейска спътница на художника.

Маестрото е носител на Голямата награда на името на "Златю Бояджиев". Носител е на орден "Св. св. Кирил и Методий". През 1997 г. е удостоен с френското национално отличие „Кавалер на Ордена на почетния легион“.

Произведенията му се намират в музеи и частни колекции в България и целия свят.

Умира на 23 октомври 2008 г. в София.

Във къщата на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев“ №15, е уредена Постоянна експозиция „Димитър Киров“ към ОИ „Старинен Пловдив“.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.