Бис за "Щрих и Стих": След две успешни издания на арт сцената отново се прегръщат поезия и анимация

02.09.2021
Снимка 1

Омнибусът на Компот Колектив "Щрих и Стих — поезия в анимация" готов за среща с публиката чрез серия от събития

12-те анимационни филми базирани на съвременни български стихове ще бъдат представени заедно в серия събития и печатна книга-албум.

16 и 17 септ. 2021 от 18.00, галерия "Прегърни ме"

19 септ. 2021 от 14.30, Дом на киното

На 16 септември в галерия „Прегърни ме” Компот Колектив ще даде среща на живо на поезията и анимацията с откриването на изложба и представянето на книга-албум „Щрих и Стих — поезия в анимация”. „Щрих и Стих” е дългосрочен проект на Компот Колектив, който представлява колекция от 12 анимационни филми, базирани на съвременни български стихове.

След две успешни издания „Щрих и Стих” достига своя край и завършената колекция ще бъде показана за пръв път пред широка аудитория, съпътствана от представянето на книга-албум за проекта. Ще последват поредица от събития — изложби, срещи с режисьори и поети, прожекции на филмите, концерти, анимационни работилници за деца, представяне на флип-книги за всеки филм и още.

„Аниматорите от „Щрих и Стих” освободиха нашите стихотворения. И ни показаха, че текстовете съдържат светове, че могат, че можем. И е много хубаво. Защото уталожва усещането за обществен разпад с усещането за творческа близост, между поети и режисьори,” споделя доц. д-р Марин Бодаков, един от поетите, чиито стихове оживяват в анимирани форми. Всеки филм е създаден от различен творчески тандем от поет и художник-режисьор. Колекцията обединява поезия и анимация в едно, като създава нова екранна форма — анимирана поезия.

„Щрих и Стих” е проект реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на Компот Колектив.

„Желанието ми да реализираме серия от кратки поетични филми се роди още със създаването на артистичната платформа Компот Колектив. От личен опит, с режисирането на филма „Анна Блуме”, знам колко предизвикателна и същевременно вдъхновяваща е връзката на поезията с анимацията. Исках да споделя тази опитност с колегите от колектива и да ги провокирам да открият стих, който да претворят в авторски анимационен филм. Така се роди идеята за „Щрих и Стих” преди 8 години.”

Филмите, произведени между 2015 г. и 2020 г. с подкрепата на ИА Национален филмов център, се радват на национален и международен успех по филмови фестивали и кино форуми и са отличени с множество награди.

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са — Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога. А авторския прочит и кино интрепретация на филмите са дело на режисьорите — Иван Богданов на „Млекарката”, Аспарух Петров на „Малко сутрешно престъпление”, Борис Десподов на „Одеонъ”, Милен Витанов на „Естествен роман в 8 глави”, Йоана Александрова на „Плитка вена”, Далибор Райнингер на „Последният ден”, Весела Данчева на „Любов по време на туризъм”, Петя Златева на „Задачи за деня”, Наталия Атанасова на „Екзистенциално”, Борис Праматаров на „Постиндъстриал”, Ина Николова на „Над нещата” и Дмитрий Ягодин на „100% настроение”.

Компот Колектив вярват, че в анимацията няма стилистични или жанрови ограничения. Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Водещо в проекта „Щрих и Стих” е създаването на диалог между кино и поезия. Подходът на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат текста със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни - от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилинова анимация.

Откриването на изложба и представянето на книга-албум „Щрих и Стих — поезия в анимация” на 16 септември от 18:00 ч. в галерия „Прегърни ме” (ул. „Г. С. Раковски” №63) ще бъде последвано от среща-разговор с режисьори и поети на 17 септември от 18:00 ч. отново в галерия „Прегърни ме” и прожекция на филмите на 19 септември от 14:30 ч. в Дом на Киното.

 

  • Инициативите „Щрих и Стих — поезия в анимация” се осъществяват с подкрепата на Национален фонд „Култура” и Държавен културен институт. Партньори по проекта са: ИА „Национален Филмов Център”, галерия „Прегърни ме”, Дом на киното.

 

За повече информация:

Весела Данчева - [email protected]

Продуцент на „Щрих и Стих”

 

Description: C:\Users\user\Desktop\калоян\MarkVerse_promo_image.jpg

 

За Компот Колектив:

Компот Колектив е продуцентска къща за анимационни филми основана през 2009г. През последните 12 години Компот Колектив се наложи като разпознаваемо и ценено име в анимационната индустрия, не само у нас, но и на международно ниво. Филмите, продуцирани от колектива, взимат участие в престижни международни кино фестивали като Анеси, Загреб, Отава, Хирошима, Лайпциг, Ротердам и др. Най-значимите филмови проекти реализирани от Компот Колектив са филмите „Баща” (2012), „Пътуваща страна” (2016) и колекцията от поетични филми „Щрих и Стих” (2015-2020), които общо са селектирани на над 400 международни кино фестивала и са отличени с над 70 награди. Над 20 режисьори участват във филмите на колектива.

 

Програма на събитията от цикъла

"Щрих и Стих — поезия в анимация"

 

16 септември (четвъртък) от 18:00ч. в галерия „Прегърни ме”

Откриване на изложба и представяне на книга-албум „Щрих и Стих поезия в анимация” и флип-книжки към всички филми.

17 септември (петък) от 18:00ч. в галерия „Прегърни ме”

Представяне на част от филмите от колекцията Щрих и Стих. Среща-разговор с режисьори и поети и представяне на книга-албум „Щрих и Стих поезия в анимация”.

Модератор: Марин Бодаков

18 септември (събота) от 13:00ч. в галерия „Прегърни ме”

Работилница за анимация по поезия с децата от ателие “Прегърни ме”.

19 септември (неделя) от 14:30ч. в Дом на киното

Прожекция на колекцията „Щрих и Стих поезия в анимация” на Компот Колектив, като част от програмата на 25-и София Филм Фест #Есен

Филми от програмата с продължителност 60 мин.:

„Млекарката” с реж. Иван Богданов, по стих на Димитър Воев; „Одеонъ” с реж. Борис Десподов, „Естествен роман в 8 глави” с реж. Милен Витанов, „Малко сутрешно престъпление”, с реж. Аспарух Петров по стихове на Георги Господинов; „Плитка вена” с реж. Йоана Александрова, по стих на Марин Бодаков; „Задачи за деня” с реж. Петя Златева, по стих на Стефан Иванов; „Последният ден” с реж. Далибор Райнингер, по стих на Мария Донева; „Любов по време на туризъм” с реж. Весела Данчева по стих на Петър Чухов; „Постиндъстриал” с реж. Борис Праматаров, по стих на Калоян Праматаров; „Над нещата” с пеж. Ина Николова, по стих на Стефан Икога; „100% настроение” с реж. Дмитрий Ягодин, по стих на Дилян Еленков; „Екзистенциално” с реж. Наталия Атанасова, по стих на Анамария Коева.

24 септември (петък) от 18:00ч. в галерия „Прегърни ме”

Представяне на част от филми от колекцията Щрих и Стих. Среща-разговор с режисьори и поети. Модератор: Марин Бодаков

25 септември (събота) от 13:00ч. в галерия „Прегърни ме”

Работилница за анимация по поезия с децата от ателие Прегърни ме”.

1 октомври (петък) от 18:00ч. в галерия „Прегърни ме”

Закриване на изложбата Щрих и Стих: поезия в анимация с концерт-импровизация на музикантите от БигБанда Саундскейпърс.

________________

галерия Прегърни ме” - ул. „Георги. С.Раковски” №63

Дом на киното - ул. „Екзарх Йосиф” №37

 

 

"Отвъд името": Прочетете обстойното интервю с участниците в "Щрих и Стих", Диаскоп ’2015

"Щрих и Стих" в Диаскоп

 

Информация: Калоян Праматаров

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.