В галерия Структура Мартин Пенев представя тоталната инсталация "Теоретична ситуация"

03.09.2021
Снимка 1

Галерия Структура представя

Мартин Пенев

Теоретична ситуация

Куратор: Мария Василева

7 - 18 септември 2021

Откриване: 7 септ. 2021, 19.00 - 21.00 часа

Мартин Пенев (р. 1985) е една от най-изявените фигури на своето поколение. Неговото появяване на художествената сцена е изключително силно, като в периода 2016-2018 г. реализира шест самостоятелни изложби. Естествено идва и спечелването на Наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2018 г.

Инсталацията в галерия Структура е резултат на дългогодишни търсения и разговори. Тя събира в себе си много от досегашните изследвания на автора, както по посока на начините на изразяване и материалите, така и на концентриране на енергията върху проблемите на човешкото естество. Именно проникването в дълбоките пластове  на съзнанието е главният обект в повечето произведения на Мартин Пенев. Самият той казва: „Въпреки разнообразието, може да се проследи обединяваща характеристика – моят психологически и антропологичен интерес към човека. Независимо от жанра, постепенно става очевидна тенденцията да се работи с архетипи, с несъзнавано. В работите ми има игрови, инфантилен момент. Използвам обаче сексуалност и сексуално напрежение, неприятни усещания, безпокойство и ирония.“

През последните години Пенев е фокусиран върху създаването на индивидуални изложби с обекти и инсталации. Героите в тях напомнят на хора, на извънземни, на мутанти, на чудовища. Те са страшни и закачливи едновременно. Често използваните меки и пухкави материали подсилват още повече усещането за нещо странно – куклен театър за възрастни, в който веселото човече във всеки един момент може да се превърне в сериен убиец. Анимационните герои са слезли от екрана и са заживели сред нас.

В галерия Структура Мартин Пенев представя тоталната инсталация „Теоретична ситуация“. Пространството е обсебено от обекти, създаващи неясен контекст. Някаква форма на дисекция се извършва върху шестметрово животинско тяло, лежащо в центъра. Вътрешностите му не дават ясни отговори на наблюдаващия. Колекцията от глави на същества по стените отвежда в музейна ситуация. Театралността без наратив и изпълнители оставя анализирането на наблюдаваното единствено в ръцете на наблюдаващия.

Инсталацията е част от размисъла на Мартин Пенев за методите на възприемане на света и опасностите от грешно интерпретиране на действителността.

 

  • Проектът „Теоретична ситуация“ е подкрепен от Национален фонд „Култура“, Творчески инициативи 2020.

 

Информация: Зоя Петрова, +359 885 890949, [email protected] 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.