Пенка Никова и Чавдар Вълов: Изящни пластики и фина живопис представя галерия Аспект в Пловдив

04.09.2021
Снимка 1

Галерия Аспект представя

Пенка Никова и Чавдар Вълов 

изложба скулптура и живопис

8 - 28 септември 2021

Вернисаж: 8 септ. 2021, 17.00 - 20.00 часа

Имам удоволствието да представя една интригуваща изложба, съчетаваща изящните бронзови пластики на Пенка Никова и естетската фина живопис на Чавдар Вълов. Събирането в обща експозиция на добре познатата ни пловдивчанка с автор, излагащ за пръв път в Пловдив, е своеобразно предизвикателство, но излъчването и атмосферата на техните творби ги напасват перфектно и карат експозицията да звучи комплексно и завършено. Интелигентната изискана живопис на Чавдар Вълов създава прекрасна основа, на чийто фон се откроява овладяната прецизна скулптура на Пенка Никова. В изложбата са включени двадесет картини и десет малки пластики, почти всички създадени от художниците за изявата им в галерия Аспект.

Платната на Чавдар Вълов притежават специфичен, запомнящ се стил, който условно препраща към сецесиона и, по-конкретно, към красотата на българския символизъм от началото на миналия век. Живописта му е изградена като сложна многопластова структура, разкриваща богата, но в същото време мека и овладяна цветност; финият детайл оформя цялостното възприятие, сякаш е прецизна мозайка върху платно. В картините на Чавдар Вълов рядко присъстват фигури и когато ги има, те изпъкват със своята конкретност на пейзажния декоративнен фон. Образите са едновременно обобщени и конкретни, извън времето и пространството, създаващи усещането, че наблюдаваме от високо, а цялостното възприятие често е за шарена българска черга. Настроението е носталгично, препраща към една отминала епоха, когато животът е бил по-прост и по-истински.

На този фон перфектно изпъкват малките бронзови пластики на Пенка Никова, която също е автор с характерна стилистика, владееща до съвършество занаята. И въпреки че работи и в сферата на монументалната скулптура, малката бронзова пластика е нейната слабост и сила. Фигурите ѝ се характеризират с елегантност, фина обработка и леко намигване към света, в тях има характерна динамика, движение и устрем..  Независимо дали е елегантна дама, пълничка кокона, рибар или танцьорка, персонажите на Пенка Никова са симпатични и жизнерадостни, карат ни да се усмихваме и да гледаме снизходително на човешките слабости.  Чувството за хумор и мека гротеска са характерни за творческия ѝ подход и съчетани с перфектна изработка, правят нейните пластики предпочитани както за интимен домашен интериор, така и за изчистени офисни пространства.

Изложбата ще се открие с вернисаж от 17.00 до 20.00 часа на 8 септември, сряда, и ще бъде на разположение за посещения до 28 септември.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.