"Черно и цветно" на ловешкия художник Николай Добрев в галерия Ларго, Варна

21.02.2022
Снимка 1

Арт галерия Ларго представя

Николай Добрев

"Черно и цветно"

изложба – живопис

23 февруари – 14 март 2022

Откриване: 23 февруари 2022 от 18.00 часа 

От 23 февруари 2022 година Арт Галерия Ларго ще представи ловешкия художник Николай Добрев. След съвместната му изява с Владимир Киров през 2014-та и самостоятелната му изложба в „Ларго“ през 2016-та това е третото представяне на Добрев във варненската галерия. Експозицията е озаглавена „Черно и цветно“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

Освен познатите и характерни за ловчанлията морски пейзажи, за представянето си във Варна художникът е подготвил два съвсем нови цикъла от картини, вдъхновени от пътуванията му през последните две години – цикъл „Магнолии“ и цикъл „Водни лилии“.

Докато в творбите с магнолиите ще открием нежен, пастелен, бяло-розов колорит, напластявания на боята, едри мазки, вихрени, раздвижени композиции, то в серията с водните лилии Добрев показва съвсем различно лице. Всички картини от втория цикъл са рисувани върху черна основа, откъдето идва и идеята за заглавието на изложбата. Върху черен фон са изведени естетските пейзажи на езерна вода, покрита с водни лилии в бяло или розово, с големите им листа, с корените, полюшващи се във водата, с трепкането на светлината върху нежните цветчета. 

Николай Добрев, Есен, 70х100 см.

И докато композициите с магнолии в настоящата изложба имат по-скоро абстрактен характер, много движение, динамични вертикални мазки, изграждащи образността, то в пейзажите с лилиите Николай Добрев търси съзерцателност, балансирана и укротена композиция, поетично-метафорични послания. Така серията с магнолиите ни кара да се мобилизираме, изправим на пръсти, отдалечим и после приближим до картините, карайки ни да изпълним нещо като ритуален танц на общуването с платната, за да можем да усетим напълно динамичните, раздвижени пейзажи, които Добрев е създал. Обратното – картините с водните лилии изискват статично наблюдение, вглъбяване и медитиране пред творбите.

Още няколко изключително колоритни пейзажа на есенни листа допълват серията от флорални композиции в настоящата изложба, в която ценителите ще открият едно напълно ново, различно лице на ловешкия майстор на четката.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 23.02.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

Повече снимки от изложбата на www.largogallery.com.

Николай Добрев, Магнолия, 90х70 см.

Николай Добрев

Николай Добрев е роден на 23 септември 1948 г. в София. Завършва „Живопис” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1974 г.. Има над 20 самостоятелни изложби в много градове в страната – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен и др. Николай Добрев е лауреат на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1999 г.), от Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново (2004 г.), от Националното биенале на малките форми в Плевен (2006) и други. Добрев е сред доайените на групата на художниците в родния си Ловеч, член на СБХ от 1982 г. Негови творби са в колекциите на Националната Художествена Галерия и ГХГ в Плевен, Балчик, Благоевград, Ловеч, Малко Търново, както и частни колекции у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Япония, САЩ, Канада, Русия, Чехия и др.. Живее и твори в Ловеч.

 

Информация: Нели Вълчева, Арт галерия Ларго, Варна

Заглавно изображение: Николай Добрев, Магнолия, 80х100 см.

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.