Ваня Атанасова: "Галеристът е посредник между небето и земята"

12.10.2013
Снимка 1

По следите на едно вестникарско заглавие, превърнало се в сентенция.

Продължение на интервю във времето от писателя и журналист Денчо Владимиров с Ваня Атанасова, създател на именитите художествени галерии - галерия „Жорж Папазов” в Пловдив и арт център „Форум” в София.

Госпожо Атанасова, първото си интервю с Вас направих, когато бяхте още почти в началото на своя творчески път като галеристка. Тогава се роди и заглавието, което се употребява вече и като сентенция –„Галеристът е посредник между небето и земята”, т.е. посредник между извисените в небесата художници и земните им ценители. За изминалите години  как изпълнихте мисията си на такъв  посредник?

Помня това заглавие, помня и очерка Ви  във вестник "АртКлуб". Оказва се, че „откритието„ е точно. Да, галеристът наистина, ако изпълнява  мисията си добросъвестно и със съпричастност, е посредник между небето и земята. И аз по този начин съм приела този мой  професионален ангажимент в живота. Аз съм от земна зодия, здраво съм стъпила на земята. Винаги съм имала усещането за истинското, стойностното и никога не ме е напускал оптимизмът, че начинанието, което съм подела, ще се развие добре. Просто виждам началото, виждам и развоя нататък …

Нещо като „трето око”? Своебразна  проницателска и анализаторска дарба, която очевидно Ви помага през всичките тези години ?

Започва се с това, че ми харесва да правя нещо, а после се увличам в работата си и това „нещо” е станало важна част от живота ми.

На какво отдавате вашия безспорен успех като галеристка?

На доверието, което се изгражда между мен и художниците и ценителите на изкуство. Има ли най-малко пропукване в доверието, то се усеща и от обикновените посетители на изложбите. А също така -  не се поддавам на компромисите – да, една картина трябва да е красива на стената, но и всичко около нея също. В този смисъл така трябва да е и в  и отношенията между галерист, художник и ценител на изкуството.

Не може да не разкриете още една тайна за вашия успех с галерия "Жорж Папазов" за  такова издание като "Диаскоп", което се чете предимно от хората на изкуството?

То не е тайна, вижда се винаги –  на първо място е художникът. Той трябва да се почувства задължително добре с нас, в галерията. А художникът почувства ли се добре, комфортно, и ние, в галерията, се чувстваме така. И когато това се получава, хората, които престъпват прага, го усещат веднага и на свой ред и те се чувстват добре.

Ето че издадохте цяла тайна рецепта за успеха на една галерия! Чувал съм, че вече се носи поверието, че който прави изложба в галерия”Жорж Папазов”, се нарежда трайно сред големите ни имена в изкуството. Казва се: "О, той е сериозен, голям художник ! Показвал е свои картини в „Жорж Папазов”!

Авторите, с които работим в страната и сме ги представяли у нас и в чужбина, са действително много стойностни творци, както се казва - имена в изкуството. И важно признание за нас е, че те ценят високо приноса на галерията ни за развитието им като творци. А не ли е това най-важното за един галерист! Това признание ни мотивира за работа, за преодоляване на какви ли не трудности и мъчнотии, за преборване и с хвърчащи нагоре наеми, такси и прочие…Но винаги сме се стремяли да осигурим  най-добрата възможност на творците да показват изкуството си на достойни места. Колкото и да ни е трудно. Живеем в много трудно време – и за художника, и за галериста.Обществото, в което се лутаме пагубно  през последните десетилетия, е толкова все още незряло, с толкова  хаотично протичащи процеси! И в същото това време има толкова много хора, за които си заслужава да се прави и показва изкуство!

И в това трудно, сиромашко и икономически непредвидимо време вие имате  приятели на галерията сред меценатите, колекционерите. Каква роля  изиграха те и продължават да играят  за плаването  на галерия „Жорж Папазов” в бурното море  на  тежката  действителност в страната ни?

О, добре че ги има меценатите!Добре, че ги има…Изключително малко са, но чувстваме тяхното рамо, за което съм им благодарна. С тези хора се срещам през годините много често, много от тях култивираха своя висок вкус на ценители на изкуството и е удоволствие да се работи с тях. И събирайки изкуство, те стават съпричастни със съдбата на  художника, с оценката си го мотивират, помагат за развитието му, а защо и да не кажем – вдъхновяват го. Добре, че ги има меценатите, колекционерите…

Като галерист Вие сте вече отдавна със слава прекрачила границите на България. Галерията ви стана един извънреден и пълномощник посланик на българското изкуство по света. Не съвсем на шега ще кажа, че творби, преминали през галерия „Жорж Папазов”, не са показвани само на Антарктида.

Имаме готовност и там да направим изложба, както и навсякъде по света. Изглежда галерията ни е извоювала  с дългогодишната ни  работа траен авторитет, защото през последните години винаги, когато стане дума за отговорно  участие  в чужбина, се обръщат към нас. Сега, например, е на път да се осъществи изложба на българско изкуство в Китай и отново задачата се възлага  на нас като галеристи. А от изложбите в чужбина си спомням с особено вълнение тази  в Европейския парламент в Страсбург. С изявите и творците си сме познати и в САЩ, и в Русия, и в Израел, Украйна. Осем поредни години популяризираме с успех българското изкуство на световното изложение в Туяп, Истанбул.

И последен въпрос – от 5 години в самия център на столицата ни действа още една галерия, създадена „в стил Ваня Атанасова” – галерия „Форум”. И неин директор е един от вашите синове – Спартак Георгиев Атанасов, по професия   юрист. Той просто е поел щафетата от двамата си родители – единият - майката - съзидател в галерийното дело, а другият – бащата - именитият пловдивски адвокат Георги |Атанасов. Какво се оказва, май  се е появила вече  истинска династия от галеристи в България?

Аз много се радвам, че съм възпитала в сина си Спартак висока отговорност и довереност в работата с художниците и с ценителите на изкуството и че той е „прихванал” много от моя оптимизъм и маниер на работа, отнася се със същото уважение и внимание към всеки, пристъпил галерийния праг - нещо, което винаги е наблюдавал в пловдивската ни галерия. Естествено, той ще внесе и много от себе си, от своята младост и дръзновение…Имаме вече и внучка: Калина. Виждате – вече съм ù подредила първата изложба от нейните  детски  снимки на бюрото си .Да, и тя вече рисува, но до самостоятелна изложба в галерия „Жорж Папазов” и „Форум”  е още далече.

 

Снимки от изложби,  архив - галерия "Жорж Папазов":

1. С комикс артиста Георги Чепилев през 2008 г. на комикс изложбата "Аспарухови прозрения", открита със съдействието на галерия "Жорж Папазов" в Исторически музей - Пловдив в Нощ на музеите и галериите, 2008

2. Пред медиите при гостуването на Любен Диманов за неговата Юбилейна изложба в галерия "Жорж Папазов" през януари, 2013 година

3. Откриване съвместната изложба на Селма Тодорова и Краси Тодоров в арт център Форум, София на 24 май 2012 година

 


 

редактор: Ина Мирчева