Вера Лукова: "Чужда мода – Българска мода"

07.03.2022
Снимка 1

 

Текст и рисунки: Вера Лукова

От много години модата на дамското и мъжко облекло се диктува от Париж, Виена, Америка. От много години тази парижка, виенска или американска мода има свой собствен облик.

За първата се знае, че е повече елегантна, женствена, често разточителна. Париж: средище на култура, музеи, изкуство; висок естетичен вкус. В модата: естетична и сдържана елегантност – безукорна линия, незаменима хармония. Лувър е много често изворът на модните хрумвания. Париж с градините и околностите си – женствена лека рокля, ярка слънчева. Париж вечер – светлина в театъра, на бала, на операта, в ресторанта и на бара, светлина из улиците дори: полуфеерична блестяща рокля – силно женствена, органически свързана със светлините.

За виенската се знае, че е сдържана, спортна, стилна, опростена. Виена няма Лувър, но има Щраус, музика, музика... Виенчанката през деня е с нисък или три-четвърти ток, спортен костюм или рокля. Елегантна в парижки смисъл на думата тя е вечер. Тя няма лукса на парижанката. Тя е скромна, макар весела и жизнерадостна. Обича да се носи свободно и просто, вкусът й е сдържан и логичен. Денем е спретната, стегната, спортна, но не до мъжественост като в Англия. През деня виенчанката не употребява грим. Колко чудно за българката! Денем тя обича неутралния или невзискателния тъмен или светъл тон – според сезона. Вечер тя е по-разточителна. Виенската опера приютява тоалетите на най-тежък бал, но и тук виенчанката не се забравя, и тук тя не е разточителна като парижанката.

Американската мода винаги изпреварва това, което ще се развие в Париж или Виена, но стилна почти никога не е. Американският дух на авантюризъм, сантименталност и подвижност я правят много женствена, много разкъсана, често ексцентрична. В Америка покрай многото индустриализация, динамика и шум вирее романтичният култ към женственост. В американския филм, дето вкусът на американеца е поднесен в кондензирана форма, виждаме остро подчертана тенденция към нежното женствено, сантименталното и романтичното. В Америка жените са по-малко на брой, жената е повече търсена и повече ухажвана, тя съсредоточава всички усилия, за да създаде от себе си тип на жена. Оттук и модата – претенциозна, ексцентрична. Не трябва да се забравя, разбира се, и облеклото на чиновничката, машинописката или продавачката – тя, естествено, се нуждае от опростено облекло, макар че и в него личи това общо отношение към тоалета от всички американки.

Тези три модни феномена са оправдани и обосновани напълно от мястото, дето те се развиват.

Ако се спрем и на другите страни, ще видим същата тенденция на приспособяване съм среда, място и условия.

Англия – със своя пуритански морал и строгите тайор костюми или редингот манта. Русия – със своята трудова философия и скромни, прости и удобни облекла, подплатени с кожа през зимата, и т.н.

А България?

 

следва

Вера Лукова, скица

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.