ПРЕМИЕРА: Ханс Якоб Кристофел фон Гримелсхаузен и "Приключенията на Симплицисимус"

14.10.2013
Снимка 1
Издателство "Изток-Запад", проф. Борис Парашкевов и Петър Станимиров
имат удоволствието да ви поканят на изложба и премиера на книгата
 
"Приключенията на Симплицисимус"
 
Откриване: 15 септември 2013 от 18.30 часа
галерия Altronics light & Suspaciouns, ул. 6-ти септември 13, София
 
Книга за живота на един необикновен странник на име Мелхиор Щернфелз фон Фуксхайм, къде и кога се е появил на този свят, какво е видял, научил, изпитал и препатил в него и защо доброволно отново го е напуснал.
 
Извънредно забавно и твърде полезно за прочитане. В първата си версия, съдържаща пет книги и заложена в основата на настоящия български превод, романът "Приключенията на Симплицисимус Немски" излиза през 1668 г. Към неговите ценители се числят такива изтъкнати личности като Готфрид Вилхелм Лайбниц и Готхолд Ефраим Лесинг. През 19 век писателят Херман Курц го преоткрива за романтиците. В съгласие с религиозно-мистичните им възгледи за тях особено привлекателен е образът на отшелника, а песента за славея си извоюва трайно присъствие в антологиите на немската поезия. Именно романтиците спомагат "Симплицисимус" да намери своето място и в световната литература като най-значително произведение от епохата на немския барок.
 
Гримелсхаузен - "Приключенията на Симплицисимус"
издателство "Изток-Запад", октомври 2013,
превод: професор Борис Парашкевов
художник: Петър Станимиров
 
снимките са предоставени от художника и илюстратор на книгата Петър Станимиров
 
Очаквайте разговор с преводача проф. Борис Парашкевов и с художника Петър Станимиров за книгата " Приключенията на Симплицисимус" на страниците на "Диаскоп"!