Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" 2022

28.03.2022
Снимка 1

Национален конкурс за поезия "Христо Фотев"

Националният конкурс за поетична книга "Христо Фотев" е едно от най-значимите литературни събития у нас. Датата на връчване на наградата - 25 март, не е случайна. Тя съвпада с рождения ден на знаковия за Бургас поет Христо Фотев.

Носител на голямата награда тази година е Пламен Дойнов. Поетът, писател, драматург и ректор на НБУ Пламен Дойнов бе отличен за книгата си "Влюбване в диктатора". Победителят получи парична премия и диплом от Община Бургас, както и пластика „Златно перо“ от Съюз на българските писатели.

Официалната церемония се състоя навръх Благовещение в Драматичен театър „Адриана Будевска“.

По време на церемонията по връчването на наградата Пламен Дойнов споделя: „Всичко онова, което става около нас - войната срещу Украйна и всички други войни - се дължи не само на едни демони, които се разхождат там, пò на север, а се дължи на насилническата природа у човека, насилническата природа, от която мнозина продължават да се възхищават. Когато спрем да се възхищаваме на думите на насилие, на насилническите натури и действия, тогава можем да кажем, че сме постигнали мира.“

(Цитатът е предоставен от поетесата Милка Стоянова)

Наградите на Община Бургас връчва заместник кметът по култура Диана Саватева. Връчени са и три съпътстващи награди: на Женя Димова за „Романтика за напреднали“, на Петър Чухов за „Есенен Великден“ и на Иван Странджев с „Улици на тъгата“. 
 

Жури
 

Жури с председател Керана Ангелова – белетрист, поет, член на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и членове проф. Михаил Неделчев – председател на Сдружение на българските писатели, Александър Секулов – поет, белетрист и драматург, носител на наградата „Христо Фотев“, Боян Ангелов – председател на Съюз на българските писатели, и Силва Хачерян – началник Отдел Регионални дейности обяви първо дългия списък с номинирани автори, селектирани от първоначално кандидатствалите 77 творци с 90 новоиздадени стихосбирки.

Дълъг списък:

Васил Славов – „Ням“

Женя Димова – „Романтика за напреднали“

Иван Странджев – „Улици на тъгата“

Маламир Николов – „Въпрос на оцеляване“

Нинко Кирилов – „Падане завинаги“

Петър Чухов – „Есенен Великден“

Пламен Дойнов „Влюбване в диктатора“

Ренета Бакалова – „И други езици“

Сашо Серафимов – „Натрупване на незнание“

Симеон Аспарухов – „Приказка само за теб“

Всеки член на журито е имал възможност да се запознае с творчеството на кандидатите и да излъчи своята широка номинация на базата на точкова система. Общата номинация е оформена на същия принцип и одобрена от всеки един от членовете на журито.

Краткият списък включва

Женя Димова, Иван Странджев, Пламен Дойнов, Петър Чухов, Ренета Бакалова и Сашо Серафимов.


Преди церемонията по награждаването е открита изложба на илюстрации по стихове на Фотев - във фоайето на театъра. Първата награда е присъдена на Александра Колева, втората на Елизавета Кльосова, а третата на Йоана Узунова.

Гостите на церемонията по връчване на двете награди са посрещнати с духова музика и са имали възможност след това да се насладят на поетичния спектакъл с участието на Аглика Бояджиева и Николай Стоименов под режисурата на Борислав Чакринов и по сценарий на Керана Ангелова.

 

Фото: Милка Стоянова

 

Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" в Диаскоп

Пламен Дойнов в Диаскоп

Мариана Тодорова: "Рана и свобода" - "Влюбване в диктатора" на Пламен Дойнов

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.